pátek 26. dubna 2024 Oto

Stojí ve stínu, ale jejich práce má smysl. Olomoučtí dokumentaristé vydávají další sérii Ve stínu

Jejich práce má dopad, ať už na Olomoucku, tak i ve světě. Cesty takových olomouckých osobností se snaží mapovat produkční společnost PP Production v seriálu Ve stínu. Nyní vydávají Jakub Plánka a Marek Pešl další sérii.

Dokumentární série Ve stínu poukazuje na významné ale „ve stínu“ schované osobnosti regionu, které svou prací přesahují hranice státu a kontinentu. „Letos jsme upustili od materiálně tvůrčích umělců a kreativců a zaměřili se spíše na enviromentální témata,“ vysvětlili tvůrci Plánka a Pešl, kteří se mimo jiné podíleli i na dokumentu o vojenském areálu na Velkomoravské, jak jste se mohli dočíst zde.

První díl nové série věnovali autoři Lucii Čižmářové. Terénní zooložka z olomoucké zoo se zároveň věnuje i environmentální fotožurnalistice a je spoluzakladatelkou programu na ochranu a boj proti ilegálnímu obchodu s ohroženými druhy zvířat a ochranu outloňů v Indonésii. Díl bude mít slavnostní premiéru na YouTube už ve čtvrtek v 10 hodin zde. Čižmářová ve svém dvanáctiminutovém dokumentárním snímku zmiňuje své začátky se zvířaty na rodinném hospodářství a následně prozrazuje, jak se ke své práci pro ochranu outloňů dostala a jak je to s ostatními zvířaty na indonéském ostrově Sumatra.

„Poví nám také o programu Ukradená divočina, který se zaměřuje na ilegální obchod se zvířaty nejen v zahraničí ale i České republice a jak se může stát, že obchodování se zvířaty může být na podobné úrovni jako obchod s drogami či zbraněmi,“ popisují obsah prvního dílu dokumentu Pešl a Plánka.

V dalším díle se divákům představí zoolog Jan Kirner, který pomohl založit záchrannou stanici a naučil domorodce jak se zvířaty správně pracovat. Ten má mít premiéru v lednu roku 2023.

„Chceme touto cestou ukázat, jak je Olomouc pestré město na talentované lidi, zapálené pro svou práci, která je i jejich koníčkem a posláním,“ uzavřeli autoři dokumentární série.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PP Production | Zdroj Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.