sobota 20. dubna 2024 Marcela

Tři králové na koních projedou Olomoucí. Doprovodí je zpěvácí divadla

Tříkrálový průvod v čele s hejtmanem, primátorem a biskupem na koních projede 6. ledna Olomoucí. Cestou navštíví významné instituce města Olomouc a Olomouckého kraje.

Tříkrálový kostým oblékne hejtman Josef Suchánek, primátor města Miroslav Žbánek a pomocný biskup a generální vikář olomoucké arcidiecéze Josef Nuzík.

Tři králové začnou své olomoucké putování v katedrále svatého Václava, kde se pokloní Ježíškovi v jesličkách. Poté průvod v čele s hejtmanem, primátorem a biskupem dojde na Horní náměstí k radnici. Zde proběhne společný program tří králů a sboru opery a operety Moravského divadla Olomouc pod vedením Lubomíry Hellové. „Tříkrálová sbírka je pro mě symbolem solidarity a také toho, že lidé drží při sobě a pomáhají si. V dnešní době je to zvlášť důležité. Děkuji všem, kteří se v následujících dnech do charitativní akce zapojí a přivítají tři krále u svých dveří,“ řekl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Akce se letos opět zúčastní i primátor Miroslav Žbánek. „Tříkrálová sbírka, která se zrodila v olomoucké arcidiecézi, je nejrozsáhlejší dobrovolnickou akcí v České republice. Je to symbol dobré vůle a ochoty pomáhat, který se během několika let rozšířil napříč republikou, a dodnes dokazuje, jak významné postavení jí náleží. Vážím si tradic, které nás v dnešní dost nestabilní době pojí s dědictvím po předcích. I letos se proto rád zapojím jako koledník, obléknu tříkrálový kostým, a osobně tím sbírku na podporu mnoha dobročinných projektů podpořím. Chci osobně podpořit tuto přínosnou aktivitu a poděkovat všem dobrovolníkům. Současně chci tuto příležitost využít k tomu, abych popřál lidem štěstí, zdraví a také dobrý a úspěšný rok 2022,“ sdělil primátor.

Z výnosu letošní Tříkrálové sbírky letos Charita Olomouc podpoří vybudování 4 malometrážních bytů a chráněných dílen včetně zázemí služeb pro lidi s duševním onemocněním, opětovně důstojné zaopatření zemřelých klientů střediska Samaritán a rozvoj domácí hospicové péče na Olomoucku.

Program tříkrálové koledy po olomouckých institucích

  • 8:45 – katedrála sv. Václava (8:45 – 9:15) společná modlitba, prostor pro média
  • 9:15 – návštěva kurie a setkání s otcem biskupem Antonínem Baslerem
  • 9:40 – rektorát – pozdravení tří králů na dvorku rektorátu
  • 9:55 – cesta na náměstí
  • 10:15 – program na náměstí (10:15 – 10:45) průvod tří králů, koleda králů se sborem, vystoupení dětí ze školy Ovečka na náměstí, prostor pro média
  • 10: 45 – přesun auty
  • 10:55 – HZS Olomouckého kraje
  • 11: 10 – přesun auty
  • 11:20 – Státní policie Olomouc
  • 11:35 – program u Olomouckého kraje (11:35 – 12:15) koleda tří králů se sborem, účast dětské skupiny Lištička

Ohodnoť článek

Autoři | Zdroj Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.