pátek 29. března 2024 Taťána

Zašlá sláva Šneka je tatam. Památka ze Smetanových sadů šla k zemi

Památka ze 70. let, v posledních letech už spíš cíl vandalů. To zbylo ze „Šneka“, kolem kterého chodily Olomoučané, kteří procházeli Smetanovými sady, nebo návštěvníci Flory. Legendární památka šla se souhlasem památkářů k zemi.

„V době svého vzniku byl Šnek ozdobou Smetanových sadů. V posledních desetiletích to ale neplatilo. Využívali ho drogově závislí, byl i častým cílem vandalů. Ti všichni zneužívali toho, že se v této stavbě velice snadno ukryli díky jejímu šroubovitému uspořádání. Navíc Šneka nebylo možné 24 hodin denně hlídat. Stalo se z něj místo, jemuž se slušní návštěvníci parku vyhýbali. A právě od takových míst chceme naše parky vyčistit,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

O demolici železobetonového torza Olomoucký Report informoval v úterý na facebooku. O památku se před časem zajímal také spolek Zachraňte Floru Olomouc. „Je to dobře, byl to vyžilý prvek, který ve Smetanových sadech strašil třicet let. Byl to spíš přízrak, který už tam nepatřil. Zajímalo by mě, co se tam chystá,“ vysvětlil pro Olomoucký Report Daniel Bradáč ze spolku Zachraňte Floru Olomouc. „My jsme rádi, byť jsme tam sázeli květiny, ale to bylo kvůli polidštění Šneka. Navezli jsme tam kamion zeminy a guerillově jsme tam pěstovali květiny, ale to neměl být cíl. Cílem bylo to zbořit,“ dodal Bradáč za spolek.

Výstaviště Flora Olomouc pak coby správce historických parků v průběhu let několikrát ve „Šnekovi“ obnovilo květinovou výsadbu. Výsadbu ale pokaždé ničili vandalové, postupně se v památce skrývalo také drogové doupě.

Památkáři dali demolici zelenou

V závěru roku 2022 požádalo Výstaviště Flora Olomouc Odbor památkové péče Magistrátu města Olomouce o povolení k odstranění Šneka. Památkáři s demolicí souhlasili, navíc nechají odstranit i zchátralý totem z keramických tvarovek před pavilonem H a pozůstatky pergoly a poničeného zvýšeného záhonu za pavilonem H.

„Všechny výše uvedené stavební prvky jsou ve špatném stavebně-technickém stavu a současně již pozbyly vazbu k dobovým okolním úpravám. Jejich estetická působnost je v současné době nízká. Jejich odstraněním nedojde k narušení původní kompoziční struktury Smetanových sadů, ale naopak estetická působnost míst bez předmětných staveb bude pozitivní,“ uvádí dokument z Odboru památkové péče Magistrátu města Olomouce.

S demolicí souhlasil i Národní památkový ústav a jeden z jeho autorů Zdeněk Štefka. „Také on s demolicí souhlasil. Doba, pro kterou byla tato výstavnická instalace zbudována, již minula,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Šnek byl součástí Magnoliové zahrady. Smetanovy sady zdobil od 70. let 20. století. Jeho autory je trio Zdeněk Štefka – Jiří Finger – Emil Zavadil. Zároveň jej zdobily keramické reliéfy výtvarníka Ivana Jakeše, ty ovšem byly v minulosti odstraněny.

Autor fotografie: Zdeněk Štefka

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Poláček | Zdroj Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.