středa 24. dubna 2024 Jiří

Mezinárodní sympozium na téma inovativních pedagogických metod a nástrojů ve vzdělávání bude pořádané Univerzitou Palackého

Univerzita Palackého v Olomouci (UP) pořádá originální interaktivní sympozium, které se bude věnovat novým možnostem a kvalitě mezinárodního vzdělávání.

Sympozium je určeno pro vysokoškolské pedagogy a studenty z celého světa. Během dvoudenního setkání, 26. a 27. ledna, si účastníci budou moci vyměňovat zkušenosti a diskutovat o využití inovativních pedagogických metod a nástrojů ve vzdělávání.

Setkání, které do Olomouce přivede akademiky a studenty nejen z českých univerzit, ale i ze zahraničí, například z USA, Rakouska, Holandska či Finska, organizuje Institut excelence v internacionalizaci UP. „Náš institut svými odbornými aktivitami a propojením s podobně zaměřenými centry v USA i Evropě zásadním způsobem přispívá k inovacím v oblasti mezinárodního vzdělávání. Věřím, že sympozium inspiruje a podpoří další spolupráci a debatu k tomuto tématu napříč institucemi v České republice i v zahraničí,“ řekl prorektor pro komunikaci a studentské záležitosti UP Vít Procházka.

„Již dva roky spolupracujeme s kolegy z The Hague University of Applied Sciences, z Tampere University a z univerzity v Hradci Králové mimo jiné na speciální onlinové platformě Going Virtual s příklady dobré praxe různých inovativních vzdělávacích aktivit a metod, které pomáhají přetvořit klasickou i distanční výuku v živé a interaktivní mezinárodní prostředí,“ uvedla Eva Janebová, ředitelka Institutu excelence v internacionalizaci UP.

Jak zdůraznila, potřebu sdílení dobrých zkušeností a vzájemné inspirace napříč obory i hranicemi v posledních letech akcelerovala celosvětová pandemie covidu-19. „Značná část vzdělávání se v mnohých zemích přenesla do virtuálního prostředí a online výuka se stala naprosto přirozenou a také nevyhnutelnou součástí mezinárodní spolupráce,“ připomněla.

Program v Olomouci nabídne netradiční, interaktivní konferenční formát. Jeho účastníci se budou aktivně zapojovat do různých debat či workshopů. Některé ze vzdělávacích forem, které organizátoři zařadili, nejsou v českém prostředí úplně obvyklé. Studenti například budou probírat svoje zkušenosti s netradiční výukou inspirovanou formátem PechaKucha, což je dynamická forma prezentace, během níž musí vystupující shrnout své myšlenky do 20 slidů, přičemž na okomentování každého má jen 20 sekund. „Velmi inspirující a v tuzemském prostředí téměř neznámá je například tzv. ‚diner pensant‘ neboli ‚myslící večeře‘, během níž mohou studenti spolu s pedagogy a vedením univerzit promýšlet, jak nejlépe využít mezinárodních kontaktů pro zkvalitnění studia i pro budoucí uplatnění v praxi,“ doplnila ředitelka pořádajícího institutu.

Ohodnoť článek

Autoři | Zdroj Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.