pátek 29. března 2024 Taťána

Na spící netopýry do jeskyní Na Špičáku se nyní zájemci mohou podívat i v zimě

Na spící netopýry do jeskyní Na Špičáku na Jesenicku se letos mohou zájemci podívat i v zimě. Správa jeskyní otevřela podzemní labyrint v měsících lednu, únoru a březnu každý čtvrtek.

Otevřeny jsou i další jeskyně na Jesenicku, Na Pomezí, a to každou středu. Do jeskyní Na Špičáku u Supíkovic na Jesenicku se turisté přes zimu mohli podívat i v minulosti, ale museli se dopředu objednat. Od letoška správa jeskyní vstup do podzemního labyrintu v průběhu ledna, února a března otevřela pro veřejnost každý čtvrtek bez předchozí domluvy.

"Prohlídky plánujeme vždy v 10, 12 a 14 hodin. Pokud jste třeba v těchto dnech dorazili do Jeseníků na zimní pobyt a nevíte, co dělat, vydejte se k nám. Kromě jedinečných srdcových chodeb uvidíte třeba i spící netopýry," nabádá turisty, kteří si například chtějí odpočinout od lyžování, vedoucí jeskyní Andrea Švubová.

Vstupenky na zimní prohlídky si lze koupit předem na internetu nebo také těsně před prohlídkou u pokladny.

Podzemí je součástí Národní přírodní památky Na Špičáku, která byla vyhlášená v roce 1970 na ploše přes sedm hektarů. Důvodem je ochrana povrchových a podzemních krasových jevů a porostů tisu. Jeskyni vytvořily čtvrtohorní ledovcové vody a k vidění jsou zde nejstarší historické nápisy na stěnách datované do roku 1519 a odborně zrestaurovaná renesanční malba Adorace Krucifixu z poloviny 16. století.

Přístupné jsou od roku 1885, z celkově známé délky 410 metrů je pro veřejnost zpřístupněno 220 metrů chodeb a síní.

"V zimě jsou otevřeny i další jeskyně na Jesenicku, Na Pomezí. A to každou středu v 10, 12 a 14 hodin. Do obou jeskyní se skupiny zájemců mohou podívat po domluvě předem i v jiné pracovní dny. O víkendech je do konce března zavřeno. Klasická turistické sezona s prohlídkami i o víkendech začne tradičně v dubnu," dodal v tiskové zprávě mluvčí správy jeskyní Pavel Gejdoš.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jeskyně Na Špičáku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.