úterý 19. března 2024 Josef

Pevnost poznání chystá valentýnský program, láká třeba na mimovolné vzpomínání a program zdarma pro seniory

Láskyplný program "Láska je věda" proběhne 11.-12. února na Pevnosti poznání v Olomouci. Návštěvníci si vyzkouší aktivity jako výrobu vlastní kosmetiky, chemické pokusy, taje lásky v mozku a mnoho dalšího.

Láskyplný dvoudenní program zasáhne Pevnost poznání, interaktivní vědecké centrum na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, a to v sobotu 11. a v neděli 12. února. Organizátoři připravili aktivity pod názvem "Láska je věda", které pobaví nejen zamilované. Je také připraven speciální program pro seniory. Ti budou mít v neděli vstup zdarma do expozice "Rozum v hrsti".

Na své si přijde celá rodina. Návštěvníci si vyrobí vlastní kosmetiku, vyzkouší chemické pokusy nebo si poslechnou tlukot zamilovaného srdce. Speciální program je připraven i pro seniory. Ti mají v neděli vstup zdarma do expozice Rozum v hrsti.

V rámci programu si příchozí vyzkouší, jak lásku vidíme, jak ji slyšíme, kde vzniká a jak ji poslat dál. Dozvědí se také, zda má nějakou logiku, zkusí si poskládat hlavolam srdce nebo na obrázcích sloučit páry, které se k sobě hodí. Chybět nebudou ani aktivity ze zvířecí říše. Bavit budou každého, koho zajímá, podle čeho si zvířata vybírají svého ideálního partnera, kteří živočichové jsou nestálí a kteří věrní až za hrob, jak to chodí při zvířecích námluvách nebo proč se samci tvrdě střetávají o budoucí partnerky v soubojích.

Workshop v Laboratoři poznání odhalí výrobu kosmetických přípravků. „Zájemci si mohou vyzkoušet, jak fungují opalovací krémy, jak působí vitamin C na pleť a jaké látky nám vytvoří nejlepší pěnu. V kreativní dílně si vyrobí vlastní kosmetický výrobek, tekuté mýdlo na míru, kterým potěší sebe nebo někoho blízkého,“ řekla koordinátorka vědeckých dílen Sabina Krčmová.

Na nedělní odpoledne od 14 hodin je připraven workshop na téma Láska kvete v každém věku. Na něm se mimo jiné zájemci dozvědí, že symbolem lásky je sice od pradávna srdce, ale za všechny intenzivní pocity, zamilovanost, zoufalství či „puknutá srdce samým žalem“ může jen a jen mozek. Součástí dílny budou i ukázky z aktivit realizovaných v kurzu pro seniory Blízká setkání třetího věku, na který je právě spuštěna registrace. Workshop je však určen široké veřejnosti.

„Návštěvníci se dozvědí, co se děje v našem mozku, když jsme poblouzněni romantickou láskou, vznášíme se v oblacích nebo se naopak trápíme nešťastnou láskou. Také si povíme, jak se mění chování našich ‚zamilovaných neuronů‘ po dlouholetém partnerském soužití,” pozvala na aktivitu garantka programu a vysokoškolská pedagožka Ivana Fellnerová.

Tématem aktivity v expozici Do historie! bude mimovolné vzpomínání. „Jedná se o druh vzpomínek, které se běžně stávají v každodenním životě, pokud se setkáme s něčím, co vzpomínku vyvolá, bez naší vědomé snahy. Nejčastěji je vzpomínka vyvolána díky čichu a jedná se zpravidla o vzpomínky se silným emočním nábojem,“ prozradil historik Tomáš Arnold, který program připravuje.

Centrum popularizace Pevnost poznání sídlí v areálu Korunní pevnůstky v centru Olomouce. Vedle čtyř stálých expozic, vybavených více než dvěma stovkami modelů a přístrojů, muzeum nabízí pravidelné akce a programy pro školy i širokou veřejnost. Více na www.pevnostpoznani.cz.

Ohodnoť článek

Autoři | Zdroj Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.