pondělí 29. dubna 2024 Robert

Prostějovské muzeum zve na vernisáž restaurovaných předmětů

Muzeum zve na vernisáž výstavy Restaurování / Kříž Kateřiny Breslové ze Smržic, která se uskuteční ve čtvrtek 9. 2. 2023 v 17:00 hodin v Muzeu a galerii v Prostějově, na nám. T. G. Masaryka 2.

Slavnostní zahájení  pilotního projektu restaurování předmětů z vlastních sbírek se uskuteční pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka a za přítomnosti radního pro kulturu a památkovou péči Jana Žůrka a 1. náměstkyně primátora Statutárního města Prostějov Milady Sokolové. K výstavě promluví přední olomoucký restaurátor  Radomír Surma a ředitelka muzea Veronika Hrbáčková. Vernisáž hudebně doprovodí třemi částmi Preludia, Sarabandou a Gigue z 1. suity pro sólové violoncello Kristýna Dvořáková. 

Od února do dubna 2023 se budou moci návštěvníci na výstavě seznámit s restaurovaným hřbitovním křížem Kateřiny Breslové ze Smržic. Tato výstava představí postup restaurátorského zásahu v rámci Integrovaného systému ochrany movitého kulturního dědictví. Kříž z roku 1832 zahrnuje železnou schránku s olejomalbou dívky v lidovém kroji. Výstava bude navazovat na projekt "Dvanácte vrchů ten strom má / Kramářské a poutní tisky" z Etnografického ústavu Moravského zemského muzea v Brně. Tyto tisky prezentují světce a svátky v křesťanském liturgickém roku. Výstava bude doplněna vybranými předměty z etnografického fondu MGP a potrvá do 23. 4. 2023.

Ohodnoť článek

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.