pondělí 29. dubna 2024 Robert

V Olomouci se chystá padesáté výročí Svátků písní

Letos se koná padesátý ročník festivalu Svátky písní Olomouc, který je jedním z největších festivalů pěveckých sborů v České republice. Festival nabízí mezinárodní soutěž, koncerty, workshopy a letos i novou nesoutěžní kategorii pro seniorské sbory.

Loni na podzim uběhlo padesát let od prvního setkání pěveckých sborů v Olomouci. Tuto tradici založili Karel a Jiří Klimešovi. Zásluhou organizačního týmu a díky podpoře hudebních kateder Univerzity Palackého v Olomouci se letos můžeme těšit na jubilejní padesátý ročník jednoho z největších festivalů pěveckých sborů v České republice - Svátků písní Olomouc. Uskuteční se v obvyklém termínu na přelomu května a června 31. 5. - 4. 6. 2023 v olomouckých sálech.

Festival druhým rokem pořádá spolek OLArt21 za podpory Unie českých pěveckých sborů. Pozici uměleckého ředitele po Marku Klimešovi zastává od poloviny roku 2022 Milan Motl, sbormistr Smíšeného pěveckého sboru KOS, člen hudební komise Unie českých pěveckých sborů a odborné rady NIPOS-ARTAMA Praha pro mládežnický sborový zpěv a předseda Asociace učitelů hudební výchovy. “Jsme rádi, že se k nám přidal právě Milan Motl. Oslovili jsme jej s naší představou, jakým směrem bychom chtěli Svátky písní Olomouc posunout, a on naši nabídku přijal. Do týmu přinesl zkušenosti, rozhled a uměleckou vizi, navíc má výhodu v tom, že festival zná velmi dobře z pohledu porotce soutěže Mundi Cantant,” doplňuje Petr Hýl, vedoucí organizačního týmu.

V olomouckém festivalu se ve středu 31. května uskuteční zahajovací koncert s účastí místních pěveckých sborů, kteří připomenou bohatou tradici sborového zpěvu ve městě a uvedou novou festivalovou znělku od renomovaného skladatele Jana Vičara. Tradičními festivalovými dny zůstávají pátek a sobota, tedy 2. a 3. června, během nichž se uskuteční mezinárodní soutěž pěveckých sborů Mundi Cantant otevřená všem věkovým skupinám. Nejlepší z nejlepších se pak v sobotu večer představí ještě jednou, aby mohl být zvolen Absolutní vítěz soutěže. Program doplní sborové koncerty, workshopy a masterclassy pod vedením porotců jako jsou basbarytonista Michael Šust (ČR/USA), skladatel a muzikolog Jan Vičar (ČR) či dirigent a skladatel David Slater (AT/AUS). Festival uzavře provedení rockového oratoria Eversmiling Liberty pod širým nebem.

Padesátý ročník festivalu přinese několik novinek, například zařazení nesoutěžní kategorie pro seniorské sbory, aby i tito získali příležitost účasti na sborových akcích. Revizí prošly i dosavadní kategorie, jako například rozdělení mládežnických sborů na středoškolské a akademické. Pro menší vokální uskupení se v letošním roce otevře soutěž Vocalis Bellus s volnou volbou repertoáru. Pěvecké sbory i vokální soubory se mohou přihlásit do 20. března 2023 přes online formulář umístěný na webových stránkách festivalu. Těšíme se na společnou oslavu sborového zpěvu v Olomouci!

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vladimír Jágr | Zdroj OLArt21, z. s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.