neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Známá labuť zpěvná uhynula. Zpěvanka byla v Česku od roku 2006

Labuť zpěvná "Zpěvanka" zemřela 26. 2. 2023 na střední Moravě. Byla první labutí zpěvnou, která zahnízdila v České republice a byla sledována díky nezaměnitelnému žlutému límci s kódem 7R42.

V neděli 26. 2. 2023 zemřela významná ptačí celebrita, která se v roce 2006 usadila na střední Moravě. Labuť zpěvná se stala nejsledovanější a nejznámější díky tomu, že byla první labutí zpěvnou, která zahnízdila v České republice.

Labutě zpěvné hnízdí se Skandinávii a na zimu odlétají do západní Evropy a jen ojediněle se objevují i u nás. Zpěvanka, jak ji pokřtil Adolf Goebel z Moravského ornitologického spolku, se trvale usadila na střední Moravě. Nejčastěji se vyskytovala na rybnících v Tovačově, v Kojetíně, v Chropyni, v Záhlinicích a nebo na řece Moravě v Kroměříži.

Ornitologové ji sledovali díky nezaměnitelnému žlutému límci s kódem 7R42, který dostala na zimovišti vodních ptáků v Německu dne 19. ledna 2006. Odtud se nevydala domů na sever Evropy, tak jako ostatní labutě zpěvné, ale zcela nepochopitelně se objevila 16. 4. 2006 na Hradeckém rybníku v Tovačově. Zde ji pozoroval Martin Vavřík.

V následujících letech se věnovala poznávání střední, jižní i severní Moravy a jižního Polska. Jednu zimu trávila dokonce až v Maďarsku. Hnízdní období ale nejčastěji trávila na střední Moravě, kde se pokoušela o vytvoření páru se samcem labutě velké.

V roce 2017 poprvé zahnízdila se samcem labutě zpěvné a v Chropyni na Zámeckém rybníku vyvedla čtyři mláďata, avšak jen jedno přežilo zimu. V dalších dvou letech opět vyvedla čtyři mláďata, ale ani jedno se nedožilo dospělosti. V roce 2020 měla dva potomky, kteří však po několika dnech zmizeli. V tomto roce také zemřel její samec a od té doby zůstala labuť zpěvná sama.

Zpěvanka žila na střední Moravě 16 let. Kroužek a límec dostala až jako dospělá a proto nejde zjistit, jakého věku se dožila.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdeněk Němeček | Zdroj Jiří Šafránek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.