pátek 29. března 2024 Taťána

Nehlaďte na dovolených outloně, zabijete je!

Fotografování s divokými zvířaty na exotických cestách může být nevinnou zábavou, ale turisté často nevědomky podporují nelegální obchod s ohroženými druhy. Kampaň "I Am Not Your Toy!" odhaluje temné pozadí tohoto byznysu.

Cesty do exotických destinací s sebou mohou přinést i touhu vyfotit se s divokými zvířaty. Stačí natrefit na placenou atrakci pro pobavení cestovatelů. Turisté se tak však stávají nevědomými podporovateli ilegálního obchodu s mnohdy ohroženými druhy zvířat, která se do vlastnictví pouličních obchodníků dostávají upytlačením z volné přírody. „Poté, co dojde k odchytu v přírodě, je zvíře drženo většinou v otřesných podmínkách,“ vysvětluje temné pozadí trhu s mazlíčky v exotických destinacích František Příbrský, ředitel Záchranného programu Kukang. Na tento nešvar nyní upozorňuje nová fotografie Záchranného programu Kukang v rámci své kampaně I Am Not Your Toy! „Když si uvědomíme, že například takový outloň může být v sezóně každý den nabízen na pláži až stovkám turistů k vyfotografování, není až taková nadsázka říci, že je umazlený k smrti. Proto jsem vytvořila tuto aranžovanou fotografii kostry outloně na ruce turistky. Nehledě na to, že tato kostra také znázorňuje úbytek outloňů ve volné přírodě,“ vysvětluje autorka snímku Lucie Čižmářová, terénní zooložka Zoo Olomouc a koordinátorka programu Kukang. Fotografie je připomínkou toho, že turisté by se na svých cestách do exotických oblastí měli tomuto škodlivému byznysu vyhýbat a v případě, že na podobné praktiky narazí, kontaktovat místní policii nebo úřady na ochranu přírody.

Čeští turisté stále častěji volí exotické destinace, jako jsou země jihovýchodní Asie nebo Latinské Ameriky. Bohužel, v některých oblíbených turistických lokalitách, jako je například Thajsko, se turisté často setkávají s nabídkami na vyfocení se s divokým zvířetem nebo na pomazlení za peníze. Mnoho z nich si ale neuvědomuje, že taková zdánlivě neškodná fotografie podporuje pytláctví a černý trh se zvířaty. Pytláctví a nezákonný obchod jsou jednou z hlavních příčin úbytku divokých druhů na naší planetě. Kampaň s názvem I Am Not Your Toy! (Nejsem tvá hračka!) se zaměřuje proti využívání outloňů a dalších divokých zvířat jako domácích mazlíčků nebo turistických atrakcí a proti jejich popularizaci na internetu a sociálních sítích, což přímo zvyšuje míru pytlačení a rozsah černého trhu s těmito zvířaty. Kvůli nelegálnímu odchytu a obchodování se populace outloňů snížila za posledních 20 let až o třetinu.

Ohodnoť článek

Autoři | Zdroj ZOO Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.