úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

V Pevnosti poznání si můžete nechat vyšetřit znaménka či změřit cukr. Univerzita Palackého připravila Veletrh zdraví

Přijďte na dvoudenní Veletrh zdraví v Olomouci a získejte nové informace o zdraví těla i duše. Nabídka zahrnuje měření tuků a cukrů v těle, přednášky o lidském mozku, technologiích pro sportovce a sekci o léčebných účincích konopí.

Olomoucká Pevnost poznání Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého připravila dvoudenní Veletrh zdraví pro všechny, kteří se zajímají o zdravý životní styl a péči o tělo i duši. Akce se koná v pátek 17. a sobotu 18. března a nabídne možnost vyšetření pigmentových znamének, měření tuků a cukrů v těle a konzultace s odborníky z oblasti reprodukce, dentální hygieny, dárcovství krve, prevence rakoviny a resuscitace dospělých a novorozenců. Novinkou bude sekce věnovaná léčebným účinkům konopí. Akce je určena pro všechny bez ohledu na věk.

„Péči o tělo, ale i duši považujme za jeden z pilířů pro vývoj zdravé osobnosti každého z nás, a proto se snažíme zprostředkovat svět zdravotníků zábavnou a poutavou formou,“ řekl programový ředitel Pevnosti poznání Roman Chvátal.

Součástí veletrhu jsou i zábavné a poučné přednášky o fungování lidského mozku, o komunikaci neuronů nebo o tom, jaká je ideální potrava pro náš mozek. „Dozvíte se také, jak správně spát a zda je možné dohnat spánkový deficit. Pevnost poznání se tak připojuje k celostátní akci Týden mozku Akademie věd ČR,“ doplnil Chvátal.

Zajímavostí budou také ukázky nejmodernějších technologií k rozvoji sportovců – podvodní kamerové systémy nebo chytré náramky. Návštěvníci se mohou rovněž dozvědět, kolik mají vody, tuku nebo cukru v těle.

Pokud si nejste jisti, zda správně čistíte své zuby a dbáte na dentální hygienu, na veletrhu získáte veškeré potřebné informace. Díky odborným přednáškám se také dozvíte, jak poskytnout první pomoc například po nehodě či zásahu elektrickým proudem. Podle průzkumu Všeobecné zdravotní pojišťovny však pouhých čtrnáct procent Čechů věří, že by dokázali poskytnout první pomoc bez problémů.

Podrobnější program je dostupný na webu Pevnosti poznání.

Partnery akce jsou: AC BALUO, Vojenská nemocnice Olomouc, Fakultní nemocnice Olomouc, Fakulta zdravotnických věd UP, Lékařská fakulta UP, CATRIN, Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR, Jak Dál?, z. s., Nadšení moravští záchranáři, z. s.

Centrum popularizace Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci sídlí v unikátně zrekonstruované, památkově chráněné budově velkého dělostřeleckého skladu z roku 1857. Prostřednictvím expozic, dílen, laboratoře a digitálního planetária zde zaměstnanci a studenti univerzity zábavnou a hravou formou přibližují dětem i dospělým vědecké poznatky i historická fakta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv Pevnosti poznání | Zdroj UPOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.