pátek 29. března 2024 Taťána

Do Brna se vrátí pamětní deska bojovného kněze, kterou sundali komunisté

Po více než sedmdesáti letech se na Šilingrovo náměstí vrátí pamětní deska muže, podle kterého nese veřejné prostranství v centru Brna jméno.

Připomínka kněze, říšského poslance a národního obrozence, který slovy bojoval proti Němcům, zmizela z místa patrně po komunistickém převratu. Nyní město rozhodlo, že dá umělecké dílo zpátky.

Tomáš Eduard Šilinger pocházel z malé obce Tučín nedaleko Přerova. V Brně vstoupil do řádu augustiniánu na Mendlově náměstí a postupně se vypravoval nejen na charismatického kazatele, ale také vlivného novináře a politika. Kromě katechismu rozšiřoval někdejší poslanec Zemského sněmu či Říšské rady mezi lidmi rovněž obrozenecké myšlenky, které propagoval prostřednictvím katolického tisku. I díky tomu, že intenzivně stál za tím, aby Brno nebylo německým městem, vysloužil si ke konci první republiky „vlastní“ náměstí i pamětní desku. Připomínku katolíka ale sundali ze zdi komunisté patrně začátkem padesátých let.

„Objekt byl odhalen dne 16. června 1938 při vzpomínkovém aktu k 25. výročí smrti T. Šilingra. Deska byla dílem akad. sochaře Josefa Axmanna a odlita v dílnách Antonína Ryby.Přesné datum odstranění a další osud pamětní desky neznáme,“ uvádí internetová encyklopedie Brna.

Na duchovního, který zemřel na chronický zánět ledvin a mozkovou mrtvici, si vzpomněli rovněž brněnští radní. Městští zástupci dali zelenou návrhu, aby se deska vrátila zpět na náměstí. Připomínku umístí radnice na roh budovu magistrátu mezi Husoou a Pekařskou ulíc. Na dílo vypíše úřad veřejnou zakázku. Za vyhotovení nabídne 200 tisíc. 

„Letos se o jeho přínosu bude moci dozvědět každý, na Šilingrově náměstí vznikne nová pamětní deska při příležitosti 110. výročí jeho úmrtí,“ informovalo brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) k návrhu, jenž poputuje k posouzení do zastupitelstva.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Šťastný, Augustiniánský klášter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.