sobota 20. dubna 2024 Marcela

Arcibiskupský palác otevřel své brány, nabízí čtyři výstavy

Arcibiskupský palác v Olomouci bude během roku 2023 hostit čtyři výstavy. První z nich se zaměří na nezákonnou internaci arcibiskupa Josefa Karla Matochy a bude otevřena 1. dubna 2023.

Během roku 2023 se veřejnosti poprvé otevře Arcibiskupský palác v Olomouci. Lidé budou moci vidět historické reprezentativní sály největší palácové budovy ve městě a postupně čtyři výstavy. Mezi nimi jsou dokumenty StB proti arcibiskupu Matochovi, umělecké sbírky arcibiskupa Fürstenberga a snímky vytvořené současným pomocným biskupem Antonínem Baslerem. První návštěva je možná v sobotu 1. dubna 2023.

 “Výstava „Arcibiskup Matocha: Přísně tajné“ otevře turistickou sezónu a zaměří se na jedenáctileté období nezákonné internace arcibiskupa Josefa Karla Matochy v paláci během let 1950 až 1961. Návštěvníci se dozví o osudech Matochových nejbližších spolupracovníků, například biskupa Stanislava Zely, a snahách komunistické moci zničit církev i její představitele. Budou mít možnost nahlédnout do spisů Státní bezpečnosti a poodhalit metody, jaké používala. Dozví se také o každodenním životě v paláci v době obsazení StB a prohlédnou si dobové fotografie a osobní předměty arcibiskupa Matochy. Vernisáž se uskuteční ve středu 5. dubna od 17.00 a výstava bude k vidění do poloviny června,” zve Vendula Prostředníková z turistického centra paláce.

Na hlavní část sezóny bude v Arcibiskupském paláci otevřena další výstava, představující zejména umělecký mecenát olomouckého arcibiskupa Bedřicha Fürstenberka u příležitosti 210 let od jeho narození a 130 let od úmrtí. K vidění zde budou mimo jiné textilie, obrazy a také zajímavé předměty z doby jeho episkopátu. „Třetí výstava pak bude zahájena na začátku září a lidé si při ní až do konce října budou moci prohlédnout snímky vytvořené současným pomocným olomouckým biskupem Antonínem Baslerem,“ shrnuje Prostředníková.

Už nyní přitom s kolegy přemýšlejí i nad závěrem roku. „O adventních víkendech stejně jako v předchozích letech nabídneme hojně navštěvované prohlídky vyzdobenými sály s tradiční výstavou betlémů,“ říká Prostředníková a doplňuje, že speciální nabídka se v paláci chystá také na květnovou Muzejní noc, červnovou Noc kostelů a zářijové Dny evropského dědictví.

Stejně jako všude jinde bylo i v paláci nutné zareagovat na rostoucí ceny energií a dalších provozních nákladů a po několika letech upravit vstupné: základní cena teď činí 180 Kč, snížené pro děti, studenty, seniory a další 120 Kč a rodinné 360 Kč. „I nadále platí, že zisk z turistického provozu se v plné výši investuje do údržby reprezentačních sálů a obnovy exponátů, které tak můžeme zachovat přístupné veřejnosti,“ shrnuje Jan Váňa, vedoucí technické správy arcibiskupství.

V dubnu a říjnu je otevřeno po oba víkendové dny i o svátcích a od května do září pak denně kromě pondělí. Otevírací doba je od 10 do 17 hodin a prohlídky jsou možné v pracovní dny po předchozí domluvě,” shrnuje Váňa. “Ve spolupráci s památkovým a konzervátorským oddělením arcibiskupství se snažíme obměňovat vystavené předměty, takže i když k nám někdo během roku zavítá několikrát, vždy může vidět něco nového.”

V turistickém zázemí, které finančně podporuje i Statutární město Olomouc, jsou k dispozici suvenýry a tiskoviny informující o dalších památkách a destinacích v regionu. Návštěvníci si mohou zakoupit i Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž. Aktuality a podrobnosti najdete na www.arcibiskupskypalac.cz

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.