pátek 26. dubna 2024 Oto

Olomoucký kraj má další dvě kulturní památky, nejedná se však o budovy

Olomoucký kraj představuje dvě novinky v oblasti kultury: reprezentativní katalog lidových podmaleb na skle a soubor karet Mistry tradiční rukodělné výroby Olomouckého kraje. Oba projekty byly finančně podpořeny od hejtmanství.

Olomoucký kraj se může pochlubit dvěma zajímavými kulturními novinkami. Reprezentativní katalog lidových podmaleb na skle s názvem "Ze svatého koutu světnic" pochází ze sbírek Muzea a galerie v Prostějově a originální soubor karet slaví Mistry tradiční rukodělné výroby Olomouckého kraje. Oba projekty získaly finanční podporu od hejtmanství.

První publikace navazuje na výstavu Malované nebe – Restaurované podmalby na skle. Ta byla v prostějovském muzeu zahájena v roce 2021. „Nebýt paměťových institucí, upadly by podmalby stejně jako jejich tvůrci do zapomnění. Těší nás, že právě naše muzeum je prvním v Olomouckém kraji, které svou kolekci podmaleb zpracovalo do podoby, kterou teď předkládá veřejnosti,“ řekla Veronika Hrbáčková, ředitelka Muzea a galerie v Prostějově.

Díla by nebylo možné lidem představit bez předchozí trpělivé práce konzervátorky Olgy Kosíkové. Ta se o restaurování lidových podmaleb na sklo, kterým se věnuje přes tři desetiletí, rozpovídala ZDE.

Druhá publikace představuje formou karet v papírové složce osoby, kterým Olomoucký kraj od roku 2015 uděluje titul Mistr tradiční rukodělné výroby. Publikace vzdává hold výrobcům, kteří dlouhodobě a významnou měrou přispívají k uchování a rozvíjení lidových řemesel. Na jejím vzniku se podílelo Regionální pracoviště pro tradiční lidovou kulturu při Vlastivědném muzeu v Olomouci.

„Na deseti kartách se zájemci seznámí s medailonky, technologiemi a výrobky každého mistra. Jejich profesní zaměření jsou velice odlišná, ovšem všechny spojuje mistrovská úroveň provedení a důslednost v dodržování tradičních výrobních postupů,“ uvedl Jan Žůrek, radní Olomouckého kraje pro oblast kultury.

Karty se dají s přibývajícími oceněnými do složky doplňovat. „Zatím poslední nositelkou je Bronislava Millá, která peče tradiční hanácké svatební koláče a která za svoje aktivity obdržela také Cenu za přínos v oblasti kultury za rok 2021. Nominace k udělení titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Olomouckého kraje mohou podávat všichni občané a instituce sídlící v Olomouckém kraji prostřednictvím Regionálního pracoviště při Vlastivědném muzeu v Olomouci, a to do konce května daného roku,“ dodala jeho vedoucí Simona Pracná. Pravidla nominace a přehled všech dosavadních držitelů titulu naleznete na webu olkraj.cz v sekci Kultura.

Obě publikace jsou pro zájemce k dispozici na pokladnách příslušných muzeí, dále je lze získat v úředních hodinách na oddělení kultury Krajského úřadu Olomouckého kraje.

Ohodnoť článek

Autoři | Zdroj Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.