sobota 20. dubna 2024 Marcela

Úspěšný dokument o nevyléčitelné nemoci ALS na přelomu března a dubna v Olomouci

Dokument Naděje až do konce mapuje čtyři roky života pacientů trpících amyotrofickou laterální sklerózou (ALS). Nyní se chystá na další projekce, konkrétně 31. března v Mozarteu a 1. dubna v Art Rubikonu v rámci festivalu Jeden svět v Olomouci.

Jeden den si zvednete hrnek čaje, ale druhý den už ne. A pak už nikdy. Dokument Naděje až do konce jako první na světě mapuje čtyři roky života pacientů trpících amyotrofickou laterální sklerózou (ALS), nevyléčitelnou nemocí, která během 2 až 5 let postupně připraví pacienty o schopnost pohybu a nakonec i o život. Film slavil první úspěchy při premiéře na karlovarském filmovém festivalu a následně v pražském kině Světozor. Nyní se chystá na další projekce, konkrétně 31. března v Mozarteu a 1. dubna v Art Rubikonu v rámci festivalu Jeden svět, tentokrát v Olomouci.

Na premiéře filmu v Karlových Varech se sešla řada známých osobností, jako jsou modelka Daniela Peštová, zpěvák David Kraus, herečky Patricie Pagáčová nebo Dana Morávková, kteří dlouhodobě podporují spolek ALSA, který se v ČR stará o pacienty s touto diagnózou a je také odborným garantem natáčení. Hlavní hrdinové filmu jsou zachyceni v různých životních situacích, které se s postupující nemocí stávají náročnější a celá rodina a blízcí se musí neustále přizpůsobovat. I když nemoc postupně požírá jejich fyzické možnosti, jejich mysl stále funguje na 100 % a ani přes to neztrácejí naději a smysl pro humor.

„Bála jsem se, že celý film probrečím, že to bude depka. Nebyla. Je to dokument, který není jen o nemoci, pro mě je to film o lásce. O lásce k sobě, o lásce k ostatním a o lidské síle,“ shrnula své dojmy Daniela Peštová. „Když film skončil, slzám jsem se neubránila. Nejvíc mě dojala ta neskutečná obětavost ze strany partnerů a odhodlání všech se té nemoci nepoddávat,“ doplnila Peštová. Dokument viděli diváci už ve 23 městech a v Olomouci ho už nyní používají vysoké školy jako výukový materiál. Na úspěch filmu poukazuje i zvyšující se zájem dobrovolníků a odborného personálu, kteří se do péče o pacienty s ALS chtějí zapojit.

Hrdiny filmu vytipoval spolek ALSA. Jsou čtyři: bývalý masér české fotbalové reprezentace a táta hyperaktivních dvojčat Vláďa, kuchařka, snowboardistka a rebelka Jára, mladý kadeřník Tomáš a laborantka Alenka. Všichni před několika lety odešli z neurologie s diagnózou, která jim a jejich blízkým od základu změnila život.

„Jsou to lidé, s nimiž máme bližší vztahy. Průběh onemocnění i to, jak se s ní vyrovnávají, je různý. Navíc pocházejí z různých míst a vrstev. Díky tomu můžeme vidět i odlišné možnosti péče, které mají pacienti v Praze a mimo ni,“ vysvětluje ředitelka spolku ALSA Eva Bezuchová. Koproducentem filmu je Česká televize, která premiéru chystá v květnu na ČT2. Náročný snímek by nemohl vzniknout bez osvícených donátorů. Jeho vznik významně finančně podpořila soukromá dárkyně Jana Milerová a společnost BTL Zdravotnická technika, a.s. Generálním partnerem filmu je společnost Fortuna. Ke vzniku finální podoby snímku významně přispěli i soukromí dárci prostřednictvím platformy HitHit, kteří shromáždili 502 707 Kč, plných 113 % původně vyhlášené částky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZSALSA | Zdroj ZSALSA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.