sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

33. ročník festivalu Ekologické dny Olomouc 2023 začne 13. dubna

Ekologické dny Olomouc se po roční pauze kvůli COVIDu vrací v dubnu. Akce se odehrává v centru ekologických aktivit města Olomouce Sluňákov v Horce nad Moravou.

Po "ročnících covidu" se Ekologické dny Olomouc (EDO) vrací zpět do jarních měsíců. Nicméně místo konání zůstává stejné - centrum ekologických aktivit města Olomouce Sluňákov v Horce nad Moravou.

Program EDO nabídne návštěvníkům pestrou paletu akcí a jedinečných zážitků během tří týdnů. Návštěvníci si budou moci užít besedy, výstavy, výlety, procházky, workshopy a vrcholem celého festivalu bude EDOJARMARK, konající se 29. dubna.

EDO 2023 zahájí 13. dubna "Procházka hlubokým časem" s průvodcem Jiřím Zemánkem, během které každý metr cesty bude reprezentovat jeden milion let evoluce. Poté bude následovat vernisáž výstavy obrazů v nízkoenergetickém domě od Réné Hábla a koncert Marie Puttnerové s kapelou v Rajské zahradě Františka Skály. Po koncertu bude promítnut filmový umělecký dokument Habima Fuchs / Equinox, který byl natočen přímo v areálu festivalu: Domu přírody Litovelského Pomoraví.

Od 14. do 17. dubna se v rámci besed EDO uskuteční přednášky, které díky neobyčejné atmosféře a diskusím nazval Zdeněk Neubauer „Společnou poradou o našem světě“. Letošním společným tématem jsou požáry, tradice a transformace ve společnosti a přírodě. Biologové a ekologové budou hovořit o požárech skutečných i symbolických. Kontexty environmentálních problémů budou zkoumat také lidé zabývající se filosofií, politologií, teologií, umělou inteligencí, religionistikou, geologií, sociální antropologií a archeologií. Návštěvníci se mohou těšit na setkání s inspirativními osobnostmi, mezi nimiž jsou Tereza Matějčková, Stanislav Komárek, Alice Koubová, Václav Bělohradský, Tomáš Petráček, Radan Haluzík, Zuzana Kostićová, Eliška Fulínová, Petr Pokorný, Petr Tureček, Pavel Barša a Ondřej Sedláček. Besedy uzavře ministerský potlach v budově Českého rozhlasu v Olomouci. Diskuse se zaměří na aktuální environmentální problémy a účastníci budou mít příležitost setkat se s lidmi, kteří byli ministry životního prostředí: Libor Ambrozek, Rut Bízková a Ladislav Miko.

Geolog Václav Cílek uvedl, že besedy EDO jsou vždy velmi navštěvované a lidé často stojí i v uličkách. Tento zájem publika je pravidelný, což svědčí o popularitě této akce. Podle ekologa Davida Storcha jsou Ekologické dny Olomouc naprosto unikátní a neexistuje žádné jiné fórum věnované ekologii v tak širokém smyslu, který se zabývá problematikou fungování a proměn lidského i ne-lidského světa kolem nás. Storch věří, že existence této akce dává naději, že nejsou všechny změny nezvratné a mohou být čelit aktivním postojem nebo alespoň vědoucím porozuměním.

Kulturní a kreativní průmysly velmi citlivě reagují na sílící environmentální krizi. Díky spolupráci s olomouckou Galerií Caesar a pražskou Galerií Velryba se letos na festivalu uskuteční historicky největší počet výstav (celkem 7). Nejočekávanější z nich je výstava obdivuhodné tvorby Lenky Falušiové s názvem „Stříbrné vody stékají po stupních lesa...“.

Festival uzavře velký Edojarmark dne 29. dubna s celou řadou ekologicky zaměřených aktivit a bohatým programem pro rodiče s dětmi, včetně prezentace ekologických výrobků a produktů a informačních stánků. Účastníci se také mohou těšit na bohatý kulturní program, který zahrnuje divadelní představení a skvělou hudbu od interpretů jako Aneta Langerová, Letní kapela, Lanugo, Ivan Hlas, Dunaj a dalších.

EDO jsou oslavou propojení lidí s přírodou a ideálním místem pro všechny, kteří chtějí společně přemýšlet o důležitých věcech pro lidský život a ukázat svou podporu ochrany přírody a krajiny, kde všichni společně pobýváme. Přijďte na EDO zapálit plaménky našeho souznění se světem a projevit odpovědné a přírodě blízké jednání.

Ohodnoť článek

Autoři | Zdroj Sluňákov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.