sobota 20. dubna 2024 Marcela

V Prostějově se chystají zajímavé výstavní projekty

Galerie současného umění Prostějov připravuje výstavy, na které se můžete těšit v prostorách Kulturního klubu Duha. Vernisáže se uskuteční v úterý 18. dubna v 18:00 hodin a budou prezentovány dva zajímavé projekty.

Galerie současného umění Prostějov pořádá výstavy, na které se diváci mohou těšit v prostorách Kulturního klubu Duha. První výstavu připravil grafik a vyučující digitální grafiky Centra digitálních technologií na Ostravské univerzitě, Jan Drozd. Jeho výstava představuje výběr prací, které se vztahují k tzv. loci communes, tedy obecně známým pravdám, principům, postojům a názorům, a snaží se reagovat na to, co může být v rámci lidského společenství považováno za trvalé a stabilní, ale zároveň nabízí prostor k úvahám o relativitě těchto idejí. Grafiky jsou vytvořeny technikou sítotisku, digitálního tisku nebo jejich kombinací. Jan Drozd se zajímá o psychologickou stránku umělecké tvorby, mapování vnitřního prostoru umělce - tvůrce, výzkum a zpracování psychických fenoménů (sny, změněné stavy vědomí) a účastnil se mnoha výstav v České republice i zahraničí. Kromě výtvarné oblasti se ve volné tvorbě věnuje také hudbě.

Druhým výstavním projektem je Něco z kapsy, výběrová výstava studentů bakalářského stupně studia Ateliéru grafiky Fakulty umění Ostravské univerzity. Studenti sami vybírají artefakty, které budou vystaveny a tak určují, co je vzájemně propojuje a co dělá jedinečnými. Výstava poskytuje divákovi vhled do myšlení a uměleckých zájmů současných posluchačů Ateliéru grafiky, které jsou různorodé v obsahových i formálních přístupech. Médium tisku je logicky společným prvkem většiny vystavených prací. Kurátorkou výstavy je pedagožka ateliéru Andrea Uváčiková.

Výstavy budou v prostorách Kulturního klubu Duha přístupné pro veřejnost od vernisáže, která se koná v úterý 18. dubna v 18:00 hodin, a budou k vidění až do konce měsíce května.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Mira Macík, kurátor Galerie současného umění Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.