neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

V Olomouci na konci dubna začne 58. ročník festivalu AFO, nyní s názvem ECHO

Olomouc se chystá na jednu z nejvýznamnějších filmových akcí v České republice, a to na Academia Film Olomouc (AFO), kterou pořádá místní Univerzita Palackého.

Tento festival každoročně přivádí do univerzitního města hvězdy dokumentárního filmového průmyslu z celého světa a popularizuje vědu. Koná se od 25. do 30. dubna a návštěvníci by měli mít na paměti, že doprovodný program je nedílnou součástí celé akce.

Doprovodný program je určený pro různé generace a má za cíl co nejvíce lidí vtáhnout do dění festivalu. Nabídne různé koncerty, výstavy, workshopy, besedy i natáčení podcastů.

Hudební část festivalu, nazvaná AFO Music is Science, nabídne mnoho žánrů, jako například rap, dekonstruovaný pop, syntezátory i punk. „Letos se po čtyřech letech vrací hudební program pod zastřešenou stage na parkán Konviktu. Živé koncerty a after parties rozezní festivalové centrum od středy do soboty, v pátek a v sobotu se navíc můžeme těšit na večírky v prostorách 15 Minut Music Club a v novém klubu Underground,“ řekla dramaturgyně Lucie Zelená. Z programu stojí za zmínku norské duo Smerz, které se svým vybočujícím stylem kombinuje prvky klasické hudby a současného klubového zvuku a poprvé vystoupí v Česku. Další významná jména české a slovenské alternativní hudební scény a DJs s vytříbenou selekcí doplní program.

Tématem letošního festivalu je ECHO a souzní s instalací nazvanou Dialog od výtvarníka Matěje Franka na olomouckém Horním náměstí. Návštěvníci se mohou těšit na dvě propojené roury, na kterých si poslechnou různé zvuky města a zároveň budou mít možnost přemýšlet nad tím, kdy se z monologu stává dialog a kdy se překlápí do ozvěny. Venkovní atrakce, oblíbená nafukovací planeta Země, bude také k dispozici.

V Bezručových sadech bude v krytu civilní ochrany hostit výstavu Slunce od Michaɫa Patyckého, který představuje projekt realizovaný v rámci jeho bakalářského studia na Institutu tvůrčí fotografie v Opavě. Prohlídka výstavy ve tmě bude jednou z jejích zajímavostí - návštěvníci obdrží čelovky a budou se cítit jako horníci v dolech. Autor se ptá, co by se stalo, kdyby Slunce pohaslo. Fotograf se inspiroval článkem o horníkovi Staszku Ziębovi, který popisoval proceduru využívající sluneční lampy jako kompenzaci nedostatku denního světla v dolech. Projekt Slunce reaguje na problematiku těžby vědecko-fantastickým záznamem pořízeným v prostředí experimentálního dolu Barbara v polském Mikulově a mikroskopickými fotografiemi uhlí vizuálně připodobněnými Slunci.

Galerie XY představí v rámci AFO expozici Kůrovec a v Konviktu bude vystavovat islandsko-italská umělkyně Klara Rosatti. V Uměleckém centru UP bude instalována výstava SDGs: Inovace pro udržitelnou budoucnost, kterou zájemci navštíví pomocí mobilní aplikace v rozšířené realitě. Výstava představuje sílu lidského myšlení a originality při hledání odpovědí na nejtěžší otázky. Mimo jiné se ptá, zda můžeme efektivně bojovat proti fake news nebo dokážeme uspokojit stále rostoucí populaci. Zdeněk Rychtera upřesňuje, že v programu budou také aktivity v Muzeu umění Olomouc a ve Vlastivědném muzeu. V sobotu večer se bude v tomto muzeu konat hodinová projekce filmu Pramítačky, která bude promítána ze speciálního opto-mechanického přístroje pro živá filmová představení vymyšleného a zkonstruovaného českým filmařem Janem Kulkou.

Umělecké centrum UP na parkánu nabídne prostor pro občerstvení a odpočinek mezi filmovými projekcemi a setkání s přáteli. Program pro celou rodinu zahrnuje aktivity jako behaviorální experimenty a testování na toxoplazmózu od výzkumného týmu Pokusní králíci prof. Jaroslava Flegra z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, prezentace od České asociace science center a důmyslné hlavolamy exponátů z olomouckého science centra Pevnosti poznání. Organizace OBRAZ – Obránci zvířat také představí své aktivity.

V rámci programu Věda v ulicích na Horním náměstí bude Český institut výzkumu a pokročilých technologií – CATRIN UP prezentovat své vědecké výsledky, jako například genetické analýzy hmyzu pro doplnění našich znalostí o biodiverzitě, výzkum rostlin a využití nanotechnologií a nanočástic pro různé aplikace. Výzkumníci ukáží šumivé tablety s nanočásticemi železa, které dokážou odstranit nebezpečné látky z vody, a nový biosenzor, který umí odhalit i velmi malé zbytky antibiotik v mléčných výrobcích.

Navštíviteli se také budou moci zúčastnit živých podcastů a besed s odborníky jako je panelová diskuse o umělé inteligenci v podcastu Studia N s vědcem Tomášem Mikolovem a vědeckým novinářem Petrem Koubským, nebo pořadu Laboratoř Martiny Maškové z Českého rozhlasu Plus, který představí nejnovější vědecké studie od odborníků v oblasti životního prostředí, ekologie a udržitelného rozvoje.

"Na mezinárodním festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO) představí ekonom Jan Bittner a influencer Petr Bittner svůj podcast Škrty, který se zaměří na vysvětlení notoricky používaných ekonomických pojmů, které dnes již málokdo skutečně chápe. Cílem bude ukázat, jak moc je ekonomie ovlivněna ideologií.

AFO je jedním z nejstarších českých filmových festivalů, který se zaměřuje na populárně-vědecké filmy. Festival pořádá Univerzita Palackého a organizován je hlavně současnými a bývalými studenty této univerzity. Díky počtu akreditovaných diváků patří AFO mezi nejnavštěvovanější filmové festivaly v ČR. Soutěžní snímky se věnují důležitým milníkům vědeckého poznání a podporují kritické myšlení diváků.

Seznam všech soutěžních filmů najdete zde a programové sekce zde. Akreditace je možná na webu festivalu AFO zde. Pro doprovodný program si můžete prohlédnout ilustrační fotografie zde."

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Zdroj UPOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.