pátek 26. dubna 2024 Oto

V Česku je od dubna zpřístupněno 14 jeskyní. Už jste do některé zavítali?

Po zimním období, kdy některé jeskyně byly kvůli ochraně hibernujících netopýrů uzavřeny, jsou nyní od víkendu plně a pravidelně otevřeny všechny čtrnáct zpřístupněných jeskyní v České republice.

Nově je také od dubna pravidelně bez nutnosti objednání otevřena Jeskyně na Turoldu v Mikulově pod Pálavou, každý den od 9 do 16 hodin. Některé jeskyně připravují pro tento rok novinky v prohlídkách.

Jedna z novinek čeká na návštěvníky Jeskyně Na Špičáku (JNŠ) u Supíkovic na Jesenicku. Návštěvníci budou moci blíže poznat netopýry a vrápence, kteří jsou nejtypičtějšími obyvateli krasového podzemí. Ti vysílají na ultrazvukových frekvencích echolokační signály, jejichž vysoké tóny nejsou slyšitelné lidským uchem. Speciální detektory však umožňují vědcům převést tyto signály do slyšitelné podoby. Prohlídka JNŠ nabídne turistům fascinující signály během prohlídky.

V Moravském krasu se letos budou konat nejen tradiční prohlídky po pevných chodnících s elektrickým osvětlením, ale také zážitkové prohlídkové trasy. První z nich se jmenuje Po stopách Nagela a nachází se ve Sloupsko-šošůvských jeskyních. Zahrnuje dvanáctimetrový svislý žebřík, desetimetrovou podzemní ferratu a několik "plazivek" nízkými průrvami. Od loňska je možné navštívit i zážitkovou trasu Za tajemstvím jeskyně ve Výpustku u Křtin. Zde se zájemci mohou podívat na dříve nepřístupnou Nízkou chodbu a krásné tenké krápníkové brčka. V krasových podzemích se budou konat také různé hudební a koncertní akce. Na Špičáku se uskuteční koncert ženského pěveckého sboru Radost dne 15. dubna 2023. Slet čarodějnic se vrátí do Kateřinské jeskyně v Moravském krasu 29. a 30. dubna. Výpustek ozvláštní Projekt Xlll - koncert s videomappingem v sobotu 27. května 2023. Jeskyně Moravského krasu budou hostit další ročník hudebního festivalu Čarovné tóny Macochy od 7. do 16. června. Kromě toho jsou v jednání i další kulturní akce a výstavy v jeskyních. Rozhlehlé podzemí Výpustku lze také pronajmout pro společenské či firemní akce.

Letos se správa 14 tuzemských jeskyní více zaměřuje na školáky a školní výpravy. "Pro každou z jeskyní jsou k dispozici pracovní listy, kde si mohou školáci za asistence svých učitelů ověřit své znalosti z přírodovědy, geologie a historie. Po domluvě je také možný rozšířený výklad pro školy," sdělil ředitel správy jeskyní v České republice Lubomír Přibyl. Kromě toho, v Moravském krasu se nachází expozice "Jeskyně a lidé", v Mladečských jeskyních u Litovle je instalace o osídlení Cromagnonským člověkem a v Chýnovské jeskyni na Táborsku bylo loni vytvořeno Návštěvnické středisko s historicko-geologickou expozicí v replikové budově bývalé výtopny sousedního kamenolomu. Momentálně je dokončována stavba Domu přírody Českého krasu u Koněpruských jeskyní na Berounsku.

Více informací o nabídce a otevíracích dobách jednotlivých jeskyní v České republice lze najít na webové stránce www.caves.cz a každá z nich má také svou prezentaci na sociální síti Facebook.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Správa jeskyní České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.