pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Na začátku května propukne v Olomouci studentská slavnost Majáles. Přijedou Tata Bojs či Krobot

Studentský svátek Olomoucký majáles Univerzity Palackého v Olomouci (UP) je tradičně spojen s měsícem květnem. Letošní 11. ročník se koná ve dnech 2.–3. května na nádvořích Konviktu a Zbrojnice.

Zde budou probíhat koncerty Tata Bojs a držitelů Ceny Anděl 58G na dvou scénách. Návštěvníci se mohou těšit i na divadelní představení, workshopy, besedy a prezentace studentských spolků a neziskových organizací. Samozřejmostí bude i bohatá nabídka dobrého občerstvení. Výjimečným prvkem programu bude hudební majálesová tramvaj. Korunováním krále majálesu se stane divadelní a filmový režisér a herec Miroslav Krobot.

„K jaru tradičně patří oslava mládí a studentské veselí, těším se především na pozitivní energii, kterou našim akcím dodávají právě studentky a studenti. Majáles je letos součástí našeho výročí, kdy si připomínáme čtyři sta padesát let olomoucké univerzity. Spolu se zářijovým Meet UPem, kterým vítáme nový akademický rok, patří ke studentským vrcholům letošních oslav,“ uvedl Martin Procházka, rektor UP.

Hlavní program začíná ve středu 3. května, ale již v předcházející den si organizátoři připravili úvodní akce. Program se bude konat na parkánu Uměleckého centra Univerzity Palackého (Konvikt) a nabídne speciální tematický kvíz k 450. výročí olomoucké univerzity, improvizační vystoupení skupiny O.LI.V.Y. a také koncert kapely Mutanti hledaj východisko. Rappera a textaře Jana Vejražku doplní na pódiu instrumentalista Jiří Konvalinka a bubeník Cyril Kaplan, kteří jsou také členy kapely Vložte kočku. Ti, kdo si nebudou moci užít dost hudebních vystoupení, mohou zůstat a po koncertě tančit během setu DJ Endeeka.

Středeční bohatou porci hudby, besed, workshopů a prezentací zahájí ve 14:30 tradiční korunovace krále majálesu. Letos převezme korunu a žezlo divadelní a filmový režisér a herec Miroslav Krobot. „Jsme moc rádi, že pan Krobot souhlasil s převzetím vlády nad letošním studentským svátkem. Vedle korunovace na nádvoří Zbrojnice se zúčastní také talk show na parkánu Konviktu, kde se role moderátorky zhostí členka činohry Moravského divadla Olomouc a někdejší královna majálesu Ivana Plíhalová. U příležitosti návštěvy pana Krobota na letošním majálesu jsme do programu zařadili také projekci filmu Kdyby radši hořelo, kde ztvárnil výraznou roli náčelníka hasičů,“ uvedla za organizátory vedoucí oddělení univerzitních akcí UP Barbora Plonka Schwarzbachová.

Hudební program na nádvoří Zbrojnice odstartuje autorský melodický rock v podání olomoucké kapely Milenium. V čele skupiny stojí Daniel Režný, student 4. ročníku zubního lékařství na Lékařské fakultě UP. Hlavní kytarista Juraj Marton je již absolventem fakulty a pracuje jako zubní lékař. „Občas si říkáme, že bychom se měli přejmenovat na Zubenium,“ říká s úsměvem Režný. Rockery z Olomouce vystřídá pražsko-brněnská Luciana s jazzovou a soulovou lehkostí. „Žánrová míchačka je pro letošní hudební program majálesu typická. Další hosté Bert & Friends o sobě tvrdí, že jsou alternativa i pop, táborák i jazz, každopádně jde o velmi originální a osobitou kapelu. Po nich přijdou rappeři 58G, kteří před pár dny získali prestižní Cenu Anděl. Hlavní hvězdou jsou pak Tata Bojs, legendy z pražské Hanspaulky, kteří jsou na scéně neuvěřitelných pětatřicet let a ve svých písních střídají hned několik vlivů a žánrů,“ popsala za organizátory Anna Vytřísalová.

Hudba bude znít i v majálesové historické tramvaji, která vyjede ve středu 3. května v 11 hodin z Neředína a na trase linky 2/7 bude do 15 hodin nabírat cestující a zvát na pestré kulturní menu. „Majálesová historická tramvaj nabídne program pro potěchu ucha i oka. Pokud nastoupíte do předního vozu, budou jen pro vás hrát a zpívat EvaH, Tomáš Krejčiřík, Pavel Košutek nebo dýdžejka Amathyst. V zadním voze pak bude na programu výstava kreseb, autorské čtení, vystoupení studentského divadelního spolku Kucmoch nebo skupina Konsent a její stand-up proti sexuálnímu násilí,“ přiblížil Daniel Kunz z audiovizuální produkce UP, která tramvajový program zaštiťuje.

Jako součást doprovodného programu mohou zájemci navštívit stánky na Biskupském náměstí a prohlédnout si prezentace studentských spolků, univerzitních jednotek a neziskových organizací. Studenti mohou sbírat razítka z jednotlivých stánků do svého studentského indexu a následně se zúčastnit losování o ceny. Na parkánu Konviktu se kromě již zmíněné besedy s Miroslavem Krobotem také uskuteční debata o destigmatizaci duševního zdraví a workshop street art a street dance. Partneři letošního majálesu, jako je Lanové centrum Proud, Bar Zahrada nebo Belmondo Club, připravili speciální program pro studenty na 2. a 3. května.

Vstup na majálesový program na Zbrojnici a Konviktu je volný. Další informace naleznete na stránce www.olomouckymajales.cz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vojtěch Duda | Zdroj UPOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.