čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Arcidiecézní muzeum znovu otevřeno, nabídne více prostor k prohlídce

Arcidiecézní muzeum Olomouc včetně románského paláce biskupa Zdíka se po dvouleté rekonstrukci otevřelo 24. dubna. Novodobá historie se tak poprvé dočkala zpřístupnění všech čtyř ramen gotické křížové chodby se středověkými nástěnnými malbami.

„Obdobně pak o patro výš je díky nové lávce nad klenbami ambitu možné projít nejen pozůstatky někdejšího paláce biskupa Zdíka s bohatě zdobenými románskými okny, ale celý ochoz. Navíc po stavebních úpravách v části podkroví někdejšího kapitulního děkanství vznikl prostor pro novou stálou expozici, která přiblíží kulturně-historický vývoj Svatováclavského návrší,“ upřesnil Ondřej Zatloukal, ředitel Muzea umění Olomouc, jehož je Arcidiecézní muzeum součástí.

Slavnostního znovuotevření muzea se zúčastnili hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek, radní Olomouckého kraje pro oblast kultury Jan Žůrek a náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro sociální oblast Ivo Slavotínek. Muzeum umění Olomouc je každoročně podporováno Olomouckým krajem dotací ve výši sedmadvaceti miliónů korun.

„Arcidiecézní muzeum je významným kulturním stánkem nejen v Olomouckém kraji, ale v celé republice. Těší mě, že právě u nás bylo založeno první muzeum v republice orientované na duchovní oblast, která má v naší kultuře významné postavení. Rádi Muzeum umění každoročně finančně podporujeme,“ řekl hejtman Suchánek.

Opravené muzeum nabízí novou stálou expozici s názvem Zde se nacházíte. Návštěvníci tak mohou vyrazit na virtuální procházku zdejším návrším v pravěku, středověku a novověku. „Už během vývojových aktivit jsme mysleli hlavně na to, aby se lidé bavili a zažili něco netradičního. Na druhou stranu byla důležitá přesnost, dostatek informací a podkladů, které jsme dostávali díky úzké spolupráci s historiky,“ vysvětlil Vojtěch Buday ze společnosti Tasty Air, která vytváří virtuální a rozšířenou realitu.

Jádrem prohlídky Arcidiecézního muzea zůstává stálá expozice Ke slávě a chvále. Tisíc let duchovní kultury na Moravě, a to se všemi dosavadními lákadly – diamanty a smaragdy posázenou monstrancí Zlaté slunce Moravy, vzácnými gotickými sochami Šternberské madony či Křivákovy piety, obrazem Madona s rouškou od Sebastiana del Piomba a samozřejmě zlaceným kočárem kardinála Troyera.

Všechny stavební změny jsou součástí projektu vlastníka objektu, Metropolitní kapituly u sv. Václava v Olomouci, financovaného z prostředků Integrovaného operačního programu 2014–2020 prostřednictvím ITI Olomoucké aglomerace. Uživatelský komfort pak pomohlo zvýšit více než 35 milionů korun, které Muzeum umění získalo z projektu Integrovaného regionálního operačního programu na využívání sbírkových fondů, jejich restaurování a zpřístupnění v nové expozici i v dalších částech Arcidiecézního muzea.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucký kraj | Zdroj Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.