sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

V červenci u Plumplova započne Keltská noc. Letos již po dvacáté!

Keltská noc oslaví letos svůj 20. výroční ročník v kempu Žralok od 20. do 22. července 2023. Tento jubilejní rok bude zvláštní, protože festival se poprvé prodlouží na tři dny, takže si návštěvníci mohou užít více hudby, tance a zábavy.

Novinkami i stálicemi nabitý program začne již ve čtvrtek 20. července. Během tří festivalových dní na Keltské noci 2023 vystoupí 20 kapel a 150 účinkujících a umělců z dvanácti zemí světa.

Novinky na Keltské noci 2023:

SKILTRON (ARG-ITA-FRA-FIN) – skvělá původně jihomerická folk-metalová kapela spojující heavy metal a keltskou hudbu, známá také tím, že do své hudby začleňuje skotské dudy.

RED RUM (GB) – divoká folk-metalová kapela z anglického hrabství Nottinghamshire. Jejich hudba spojuje prvky folku a tvrdého metalu v jeden nekompromisní celek.

EMERALD SHINE (CZ) – skvělá moravská folk-metalová kapela z Nového Jičína. Svoji hudbu definují jako fantasy metal s keltskými kořeny.

BARBAR PUNK (CZ) – moravská kapela, jejíž styl se dá charakterizovat jako barbarský keltský punk.

CHEEKY SHEEP (CZ) – česká kapela hrající irskou tradiční hudbu v její nejryzejší podobě.

Zahraniční a tuzemské stálice Keltské noci 2023:

CELTICA PIPES ROCK (AUT) – fenomenální rakousko-skotská kapela. Její osobité pojetí keltské hudby spojené s unikátní pódiovou show slaví úspěchy po celém světě. Na Kelstké noci v Plumlově zahrají již počtvrté.

SLIOTAR (IRL/FIN) – irská kapela z Dublinu, neuvěřitelná stálice Kelstké noci, která se zařadila k výrazným kapelám irské hudební scény. Keltská noc je jejich pravidelnou zastávkou během každoročního evropského turné již devatenáct let.

CISAL PIPERS (ITA) – keltská folková kapela ze severní Itálie. Ve svém repertoáru mají historické tradiční písně střední a severní Evropy včetně Itálie. Ve autorské hudbě experimentují také s prvky world music a popu.

IRISH ROSE (SK) – nejlepší kapela irské tradiční hudby na Slovensku.

TOMÁŠ KOČKO A ORCHESTR (CZ) – dvojnásobní držitelé ceny Anděl za album roku

V neposlední řadě vystoupí také další české kapely: Bran, Deoraine, Vintage Wine, Isara, Quanti Minoris, Malemirich, Poitín, Happy to Meet, Gwalarn či Hakka Muggies.

Workshopy, které budou letos na letošní Keltské noci probíhat:

J.P. Kallio: kytara v ladění DADGAD-3

Cisal Pipers: historické flétny, dudy a bubny

V kempu Žralok se uskuteční jubilejní dvacátý ročník festivalu Keltská noc od 20. do 22. července 2023. Mezi hlavními lákadly jsou vystoupení tanečních skupin Eriu (PL), Démáirt (CZ) a Fiach Bán (CZ), kde budou předvádět irské tance. Doprovodný program nabídne keltské boje od skupiny Menhir a keltský tábor s ukázkami tradičních řemesel a druidem Lunwerem z uskupení Latenart. Petra Rajnocha z pravé keltské kovárny a ohňovou show skupiny Akáda rovněž nesmí chybět.

Pro návštěvníky budou k dispozici také dvě přednášky. Veronika Jiříčková představí „Irsko projeté na koloběžce“, zatímco Dana Klímová bude mluvit o „Šamanismu a vyprávění o Taliesinovi“.

Tradiční keltská jídla a nápoje, včetně vegetariánských a veganských variant, budou opět v nabídce. Podrobnější informace o festivalu Keltská noc 2023 najdete na webu KN (http://www.keltska-noc.cz) a na Facebooku.

Pokud máte rádi irskou a keltskou hudbu a tanec, neváhejte a přijďte do Plumlova užít si tři dny festivalu v jedinečné atmosféře. Organizační tým KN 2023 se na Vás těší.

Festival Keltská noc 2023 je realizován za finanční podpory Olomouckého kraje, Statutárního města Prostějova a města Plumlova.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Keltská noc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.