čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Vojenské lesy na Libavé obnovily historický kříž U zeleného kříže, připomínající zaniklou osadu a pád amerického bombardéru

Vojenské lesy a statky (VLS) nedávno obnovily významný dřevěný symbol na křižovatce silnic vedoucích z Velkého Újezdu na Potštát směrem k obci Slavkov.

Předmětem obnovy byl velký zelený dřevěný kříž, který byl zničen silným větrem na počátku března. Lesníci VLS se však rozhodli nechat vyrobit nový kříž, který byl nedávno opětovně vztyčen na této křižovatce.

Tento dřevěný kříž slouží jako připomínka osady U Zeleného kříže (Beim grünen Kreuz) na vrcholu nedalekého Oderského vrchu v Oderských vrších. Tato osada se rozkládala na území dnešního vojenského újezdu Libavá.

Starý kříž

„Samotu „U zeleného kříže“ tvořily fořtovna, stojící západně od protilehlé cesty vedoucí z této významné křižovatky na Libavou (v místě dnešního altánu), postavená okolo roku 1860 a hájovna stojící na druhé straně cesty. Patřily pod velkostatek hraběte Althana Lipník n. B. Do roku 1936 sídlil na fořtovně panský revírník Zdráhala, který se na penzi odstěhoval do Lipníka. Po skončení druhé světové války dožil v Partutovicích. Fořtovna pak po válce sloužila v podstatě jako noclehárna pro dřevorubce z vesnic na okraji vojenského prostoru, kteří tam pěšky docházívali z Bohuslávek, Dolního Újezda, Skoků a Staměřic vždy v pondělí. Přes týden pracovali v lese, spávali v této „hájovně“, kde jim vařila „tetinka Čápová“ ze Skoků a v pátek se vraceli na víkend domů. Tento systém zde fungoval zhruba do začátku šedesátých let minulého století a v tomto období původní Zelený kříž zmizel,“ připomíná historii místa bývalý vedoucí lesní výroby z libavské lesnické divize VLS Jan Jeniš

Příčina zelené barvy kříže nedaleko pramene Odry zůstává zahalena tajemstvím. Podle legendy byl postaven jako památka na zločin, při kterém byl místní hajný zastřelen pytlákem. Jan Jeniš dodal: "Jisté je však, že až do roku 1945 nebyl umístěn na současném místě, ale na druhé straně silnice u odbočky na Slavkov."

Nový kříž

Toto místo, vedle zaniklé obce, slouží také jako památník událostí druhé světové války. V blízkosti křižovatky U zeleného kříže byl totiž dne 18. prosince 1944, během tzv. "Krvavé neděle", sestřelen americký bombardér patřící 767. bombardovacímu squadronu 461. Podle svědectví přeživších letců byl letoun napaden stíhačkou Foke-Wulf Fw 190 a začal hořet ve vzduchu. Čtyřem letcům se podařilo katapultovat a byli zajati po přistání. Letadlo následně explodovalo a jeho největší část dopadla do oblasti "U zeleného kříže".

Na základě iniciativy Jiřího Friedla, vedoucího lesní správy Velký Újezd, byl obnoven dřevěný kříž. Jeho umístění výsledkem dohody mezi vedoucími lesních správ Velký Újezd a Potštát, jelikož jejich území se zde setkávají v nejvyšším a strategickém bodě.

Kříž sloužil jako připomínka zaniklé osady až do soboty 4. března, kdy větrná smršť zničila rozpadající se strukturu. Nicméně lesníci z Vojenských lesů a statků (VLS) se okamžitě rozhodli vrátit ho do kraje na úpatí Jeseníků. Novou repliku vytvořil Jaromír Machala z nedaleké obce Jílové, a to z modřínového dřeva.

„Je třeba poznamenat, že pan Machala odvedl skvělou práci při tvorbě tohoto v podstatě uměleckého díla. A musím zdůraznit, že se tím pádem této význačné křižovatce, významnému orientačnímu bodu v krajině i mapách, ale i dnes především oficiálnímu vstupu do Vojenského újezdu Libavá, dostalo řádného a důstojného symbolu,“ uzavřel Jan Jeniš.

Posádka Liberatoru sestřelného u Zeleného kříže

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto VLS | Zdroj VLS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.