čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

V druhé půlce května Olomouc hostí 26. Divadelní Floru

Jeden z největších českých festivalů, Divadelní Flora, představí mezi 11. a 22. květnem více než 60 akcí na olomouckých scénách. Nabídne širokou škálu divadelních, tanečních a operních představení, performance, koncerty, workshopy a program pro děti.

Jeden z největších českých festivalů představí mezi 11. a 22. květnem více než 60 akcí. Během dvou týdnů pozve návštěvníky na desítku olomouckých scén, kde se budou odehrávat činoherní, taneční a operní představení, performance, divadelní instalace, koncerty, besedy, workshopy a program pro děti. Tato nezávodní přehlídka středoevropského divadla a aktuálních uměleckých trendů bude mít jako leitmotiv letošního ročníku téměř.

„Během tohoto a příštího týdne vyvrcholí celoroční přípravy a v Olomouci se budou potkávat výrazné osobnosti středoevropské divadelní scény, které k nám dorazí nejen z celé České republiky, ale i z Německa, Švýcarska, Rakouska, Maďarska nebo Slovenska. Žánrově mimořádně pestrý mix titulů osloví diváky napříč věkovým spektrem a olomoucké veřejnosti zprostředkuje spoustu výjimečných zážitků a setkání. Divadelní Floru odstartuje ve čtvrtek 11. května historicky první festivalové hostování pražského Divadla X10 s adaptací románu ukrajinského spisovatele Jurije Andruchovyče Moskoviáda, kterou režíroval nejrespektovanější český činoherní režisér poslední dekády – Dušan D. Pařízek,“ odpočítává hodiny do startu DF její mluvčí Daniela Hekelová. „Témata úzce provázaná s ukrajinskými moderními dějinami budou rezonovat i v posledním představení letošní Flory – v pondělí 22. května. Opět půjde o čerstvou divadelní adaptaci, tentokrát mimořádně úspěšného a oceňovaného románu Sashi Marianny Salzmann Na člověku musí být vše krásné, s níž v Olomouci poprvé vystoupí renomovaný hamburský Thalia Theater. Oběma strhujícími příběhy, interpretovanými špičkovými českými a německými herci a herečkami, ožije jeviště Moravského divadla,“ láká Hekelová na produkce, které bohatou programovou nabídku šestadvacátého festivalového ročníku orámují.

Jeden z největších českých festivalů přivítá na své hlavní scéně také soubor Divadla Husa na provázku s inscenací Vykouření Jiřího Havelky. Moravské divadlo na Floře uvede činoherní představení Přelet nad kukaččím hnízdem a představí premiéru operní inscenace Mozartova Tita, kterou společně s uměleckou šéfkou olomouckého operního souboru Veronikou Loulovou připravuje i Jiří Havelka.

Pořadatelé festivalu Flora zvou do Moravského divadla během prvního festivalového víkendu na další dva speciální tituly. V sobotu 13. května se bude na MDO konat představení Baletky, jevištní adaptace autobiografické prózy v podání tanečnice, performerky, spisovatelky, choreografky a režisérky Miřenky Čechové. Autorka se formou černého humoru vyrovnává se svým studiem na taneční konzervatoři a peripetiemi dospívání v divokých devadesátých letech. O den později, v neděli 14. května, se na festival vrací pražské Divadlo v Dlouhé. Jejich inscenace nazvaná Už není třeba dělat vůbec nic, kterou vytvořili dramaturgyně Kateřina Součková a bývalý kmenový režisér činohry Národního divadla Jan Frič, je formálně originální jevištní básní, která divákovi umožní meditativní ponor do svébytného světa, kde se setkávají postavy jako Franz Kafka, Albert Camus a svatý Jan od Kříže, vysvětluje ředitel festivalu Petr Nerušil.

Taneční a performativní linie festivalu 26DF přináší zahraniční hvězdy, které se již osvědčily na prestižních festivalech a jiných profesionálních platformách. Tato linie klade důraz především na práci žen. Olomoučané se mohou těšit na choreografie a performace Adrienn Hód, Boglárky Börcsök, Doris Uhlich, Teresy Vittucci a na specifickou tvorbu režisérek Susanne Kennedy a Simone Dede Ayivi.

Celkem bude během festivalu 26DF představeno přes šedesát akcí včetně doprovodných aktivit. Podrobný program festivalu lze nalézt na webové stránce www.divadelniflora.cz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Divadelní Flóra | Zdroj Divadelní Flóra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.