úterý 16. dubna 2024 Irena

Pevnost poznání chce ukazovat krásu vědy pomocí umění

Lektoři a studenti Pevnosti poznání využívají umění a kreativitu k popularizaci vědy prostřednictvím science show, atraktivních plakátů a optimálního rozmístění exponátů v muzeu. Jejich cílem je předat informace zábavným a srozumitelným způsobem.

Lektoři Pevnosti poznání, interaktivního vědeckého centra Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, a další vysokoškolští studenti zapojení do projektu Umění a kreativita jako nástroj popularizace vědy, se věnují důležitým otázkám: Jak vytvořit úspěšnou science show, která zaujme jak malé, tak velké diváky? Jak navrhnout atraktivní plakát pro popularizační akce? A jak nejlépe rozmístit exponáty v muzeu, aby návštěvníci odcházeli nejen s nezapomenutelnými zážitky, ale i s novými poznatky a vědomostmi?

Tento cyklus deseti workshopů a seminářů má za cíl inspirativně a efektivně předat znalosti a dovednosti lektorům a budoucím pedagogům, jak přístupně a srozumitelně komunikovat vědecká témata prostřednictvím uměleckých prvků. Bez ohledu na to, zda se jedná o vzdělávací program pro školy, vědeckou show, exponát s historickým zaměřením nebo interaktivní hru pro zvídavé návštěvníky výstavy, lektoři se snaží přenést informace takovým způsobem, aby lidé odcházeli obohaceni nejen o zážitky, ale také o nové poznatky a vědomosti.

Tým Pevnosti poznání se spojil s renomovanými umělci a tvůrci napříč uměleckými obory v České republice. Cíl je jasný: zdokonalit se v profesních dovednostech, získat nové podněty, osvojit si nejnovější trendy nejen v muzejnictví a využít na maximum možnosti kreativního učení. „Chceme inspirovat budoucí pedagogy i vědce k intenzivnímu využití kreativity a umění nejen v popularizaci vědy, ale i v procesu vzdělávání nejmladší generace. Věřím, že umělecké metody a poznatky profesionálů z kulturních a kreativních průmyslů přinesou do formální i neformální výuky větší efektivitu i atraktivitu,“ řekl ředitel Pevnosti poznání Matěj Dostálek.

Do unikátního vzdělávacího cyklu se zapojilo renomované pražské animační studio Krutart, specializující se na tvorbu filmů a her pro muzea a galerie, které kombinuje tradiční a digitální animace. Účastníky také školil zkušený grafik a ilustrátor Pavel Fuksa, který věnoval svůj workshop tvorbě minimalistických plakátů s přírodně-vědeckou tematikou. Díky jeho přístupu získaly abstraktní a často komplexní vědecké koncepty zajímavou vizuální podobu. V průběhu setkání vzniklo sedm originálních plakátů, které budou poprvé prezentovány na konferenci "Věda v umění / Umění ve vědě", konané dne 14. června v rámci prostor Pevnosti poznání.

"Naše semináře nám umožňují naučit se nové metody a postupy v oblasti popularizace vědy. Lektor nám například ukázal, jak efektivně pracovat s barevnou paletou a typografií. Na dalším workshopu jsme pak převedli naše nápady do konkrétní podoby a vytvořili scénáře, z nichž jistě jeden uplatníme při dalším rozvoji výstavy. Také jsme získali cenné dovednosti v řešení trémy, což je pro naši profesionální práci klíčové. Naši kolegové se totiž angažují jako pedagogové a tato nová poznání budou jistě prospěšná pro jejich budoucí povolání," vysvětlila Sabina Krčmová, muzejní pedagožka a koordinátorka projektu Pevnosti poznání.

Herečka Jana Posníková připravila workshop nazvaný "Hraní není žádná věda", ve kterém se zaměřila na specifické herecké cvičení přizpůsobené tvorbě vědeckých show. Identifikovala slabá místa ve vystoupeních a poskytla rady týkající se pohybu na jevišti, mluvení a příležitostné improvizace.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto UPOL | Zdroj Univerzita Palackého v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.