sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Palacký slaví narozeniny! Oslava se koná v science centru Pevnost poznání!

František Palacký by 14. června oslavil své 225. narozeniny. Univerzita Palackého v Olomouci, která nese jeho jméno, chystá v rámci svého science centra bohatý program na připomenutí tohoto významného dne.

Očekávají nás přednášky, science show, prezentace studentských spolků, vernisáž plakátů a natáčení podcastu Přepište dějiny. Součástí oslav bude také odhalení nového exponátu Slavné osobnosti týmem Pevnosti poznání.

V roce 2023 si Univerzita Palackého v Olomouci (UP) připomíná 450 let od svého založení a po celý rok se konají různé zajímavé akce. Jednou z nich je i akce v Pevnosti poznání. Speciální narozeninový den započne 14. června v 9:00 hodin, kdy budou návštěvníci mít možnost shlédnout prezentaci studentských spolků. Organizátoři celodenního programu zvou rodiny s dětmi, středoškoláky i seniory. Odpoledne bude možné navštívit Pevnost poznání - Centrum popularizace Přírodovědecké fakulty UP - zdarma.

Tým popularizátorů vědy z projektů Vědátor a Iluminátor připravil fascinující přednášku s názvem "Kazí nám věda fikci? Ale vůbec ne!" Přednášející Antonín Šlajch se zaměří na problematiku víry v nadpřirozeno a diskutuje o rizicích, které může tato víra přinášet v dnešní digitální éře. Pro školní skupiny je možná registrace na tuto přednášku na webové stránce. Pro žáky je také připravena nezapomenutelná science show nazvaná "Ko(s)mická výprava do vesmíru".

To však není vše. Návštěvníci si budou moci vychutnat zábavu z fotokoutku, který bude umístěn v Laudonově sále, a zvěčnit si vzpomínku s některým z originálních rekvizit - včetně kostýmů, taláru a tematických komiksových bublin. Dále budou mít možnost navštívit druhé patro Pevnosti, kde v galerii Atom budou zástupci studentských spolků a univerzitních jednotek prezentovat své aktivity. Budoucí vysokoškoláci se seznámí s činností organizací, jako jsou Udržitelný Palacký, UP Crowd, Bohemistický spolek studentů a Klub mladého diváka Arter.

Odpoledne se koná výroční promoce Dětské univerzity v Laudonově sále a krájení velkého narozeninového dortu. Tohoto aktu se ujme prorektorka pro komunikaci a studentské záležitosti UP Andrea Hanáčková. „Oslavy narozenin Františka Palackého jsou pro nás příležitostí připomenout si především mladou tvář a nezdolného ducha člověka, který je stále vnímán především jako zasloužilý ‚Otec národa‘. My si ho ale připomínáme hlavně jako dravého mladého intelektuála, který svou pílí a systematickou prací dosáhl evropského věhlasu, i když vzešel z velmi skromných poměrů malé beskydské chalupy plné dětí. Právě talent, vůle a práce pro společenství jsou hodnoty, které univerzita vedle samotného vzdělávání akcentuje,“ říká Andrea Hanáčková. O hudební doprovod se postará Veronika Unplugged Quartet, těšit se můžeme na akustické verze hitů od Adele, Coldplay nebo Michaela Jacksona.

Dvojice Martin Groman a Michal Stehlík přinese zajímavý pohled na patrona olomoucké univerzity ve svém dalším dílu populárního podcastu "Přepište dějiny", který se bude natáčet v Pevnosti poznání od 17:00 hodin. Jejich pozornost se zaměří především na proměnu obrazu Františka Palackého ve veřejném prostoru. Samozřejmě nechybí ani pohled na jeho osobní život jako národního velikána. Je možné, že se během podcastu objeví i odkazy na současnost. Zájemce, zejména z řad seniorů, srdečně zveme k účasti na živém vysílání podcastu. Vstup je volný.

Právě ve středu 14. června science centrum poprvé představí nový exponát Slavné osobnosti. „Exponát představuje významné osobnosti spjaté s olomouckou historií. Jedná se o Marii Terezii, Františka Palackého, Gregora Johanna Mendela, Jindřicha Zdíka a Václava III. Každá z osobností se nachází na jedné straně pětiúhelníku v celé velikosti ve stejné póze a proporcích. Všechny postavy jsou stylizované v souladu s komiksem v expozici – byly ilustrovány Petrem Novákem (Ticho762). Exponát vznikl ve spolupráci s herci z Divadla Zlín, kteří historickým osobnostem propůjčili svůj hlas,“ prozradil Tomáš Arnold, koordinátor historické sekce Pevnosti poznání. Tento nový exponát vznikl díky projektu Umění a kreativita jako nástroj popularizace věd. Součásti výstupu bude i konference a vernisáž v pevnostní galerii Atom.

Více o programu v Pevnosti poznání najdete na webu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv Pevnosti poznání | Zdroj Univerzita Palackého v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.