sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Přírodovědecká fakulta chystá na pátek 16. června Přírodovědný jarmark, který ukáže krásy vědy

Letošní ročník Přírodovědného jarmarku přinese žákům základních škol a středoškolákům fascinující poznání přírodních věd.

Pod heslem "Příroda slaví!" se tato významná akce také stane připomínkou 70. výročí založení Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci (UP). V pátek 16. června se od 9:00 do 14:00 hodin budou v prostorách budovy Přírodovědecké fakulty UP konat zábavné interaktivní experimenty, soutěže a prezentace fascinujících vědeckých témat, které budou přístupné pro žáky a studenty.

„Díky našemu Přírodovědnému jarmarku si návštěvníci všech věkových skupin budou moci vyzkoušet různé přírodovědné disciplíny a objevit jejich nekonečný potenciál. Děti, které k nám zavítají, dostanou jedinečnou příležitost stát se malými vědci a provádět jednoduché experimenty,“ uvedl proděkan přírodovědecké fakulty pro vnější vztahy Ota Blahoušek

Přírodovědný jarmark, zábavná edukativní akce, hraje významnou roli ve formování většího porozumění a úcty dětí k přírodě. Navíc podporuje rozvoj ekologického myšlení a může v nich probudit vášeň pro vědu. "Tím otevíráme cestu pro objevování nových vědeckých talentů," poznamenal Ota Blahoušek.

Přírodovědný jarmark, který se koná v pátek 16. dubna, přinese živou atmosféru na všech šesti podlažích Přírodovědecké fakulty UP. Pro děti bude připravena řada fascinujících experimentů, které jim umožní osobně zažít, jak vyvolat pověstného ducha z lahve, objevit tajemství cestování barev nebo s asistencí vědců rozluštit tajemství tvrdohlavého roztoku.

Navštěvníci se rovněž mohou těšit na mikroskopické pozorování makro- a mikrosvěta rostlin. Budou mít příležitost prozkoumat nepatrné organismy, které souvisejí s experimentální biologií, jako jsou želvušky, háďatka a mechy, a to vše na vlastní oči.

„Seznámíme je také s masožravými rostlinami, zeleným fluorescenčním proteinem získaným z medúzy, vonnými látkami využívanými v kosmetickém průmyslu, způsobem psaní tajných vzkazů či tvorbou motýlů pomocí chromatografie,“ přibližuje Ota Blahoušek bohatý program Přírodovědného jarmarku.

Účastníci letošního Přírodovědného jarmarku budou mít příležitost oslavit kulaté narozeniny Přírodovědecké fakulty UP prostřednictvím objevování různých koutů světa. Program nabídne geografické aktivity, virtuální realitu, ukázky 3D tisku a tvorbu map. Žáci i studenti se mohou těšit na testy barvocitu, vytvoření jednoduchého počítačového programu, procházení laserovým bludištěm a speciální difraktační brýle. K dispozici budou také aktivity spojené s projektem Dotkni se vesmíru, jazyková laboratoř a rovněž možnost luštění matematických šifer. Podrobný program Přírodovědného jarmarku je k dispozici na webových stránkách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PřF UP | Zdroj UPOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.