pátek 29. března 2024 Taťána

Olomouc jako filmové kulisy. Kde všude si zahrálo naše město?

Začátkem června se Olomouc stala centrem natáčení filmu Miroslava Šmídmajera Miluj mě modře. Jaké další snímky našly v Olomouci vhodné zázemí pro natáčení?

V polovině minulého roku tady režisér Viktor Tauš točil čtyřdílnou adaptaci detektivky podle olomouckého autora Michala Sýkory Modré stíny pro Českou televizi. Pro další příklad pak nemusíme chodit příliš daleko. Je to sotva dva roky zpátky, co se v Olomouci zastavil Jan Hřebejk a jeho filmový štáb při natáčení jiné Sýkorovy knihy Případ pro exorcistu. Nutno ale podotknout, že Hřebejk se zde zdržel o poznání kratší dobu než jeho kolega Tauš a velká část Případu pro exorcistu vznikala v okolí Prahy. I tak ale měli Olomoučané dva roky po sobě možnost zahlédnout v ulicích našeho města herce jako Miroslav Krobot, Tereza Voříšková nebo Stanislav Majer.

Olomouc ale měla příležitost zahrát si i v nákladných zahraničních produkcích. A často si ji vybírají, aby suplovala mnohem větší evropské metropole, ve kterých by se producenti nejspíš museli plácnout přes kapsu o poznání víc. Roku 2012 sem tak zavítal ruský televizní štáb, aby zde natočil seriálovou adaptaci slavného románu Alexandra Dumase Tři mušketýři. Olomouc se tedy na přání režiséra Sergeje Žigunova změnila v Paříž 17. století, kdy Francii vládl král Ludvík XIII. V Česku se natáčela velká část exteriérových scén seriálu, v Olomouci se natáčelo v historickém centru, například na Univerzitní ulici nebo Žerotínově náměstí, kde tak lidé mohli potkávat herce převlečené za slavné postavy Athose, Porthose, Aramise a d’Artagnana.

Asi nejvýznamnějším filmem, ve kterém si Olomouc zahrála jednu z hlavních rolí, však je mezinárodní koprodukce Doktor Živago. Další adaptace naprosté literární klasiky, tentokrát podle Borise Pasternaka, byla opět nákladnou televizní produkcí, ve které si tentokrát zahrály skutečné hvězdy filmového plátna. V tomto ztvárnění životních osudů lékaře a básníka Jurije Živaga z roku 2002 si zahrála například známá herečka Keira Knightley nebo Sam Neill, který navždy zůstane nesmrtelným díky Jurskému parku. Samotného Živaga ztvárnil britský herec Hans Matheson.

Populární herecká hvězda Keira Knightley

V Olomouci tvůrci točili převážnou část městských scén, vyzkoušela si tedy kromě Paříže i roli ruské hlavní metropole Moskvy. Stěžejní lokací byla v tomto případě Třída svobody, především kvůli své podobnosti s širokými moskevskými bulváry. Kromě toho pak režisér Giacomo Campiotti využili také Bezručovy sady a historické centrum, které představuje atraktivní lokalitu pro všechny tvůrce, kteří sem přijedou točit.

Natáčení filmu Doktor Živago bylo pro Olomouc velkou událostí. Tento snímek představuje jednoznačně největší produkce, která se zde kdy natáčela, kromě zmíněných hvězd na ní pracovala spousta dalších lidí a stovky komparzistů. Postavila se tenkrát spousta nákladných kulis, tvůrci dokonce přivezli umělý sníh, aby zahalil Olomouc do pravé moskevské zimy. Pro všechny olomoucké obyvatele pohybující se kolem natáčení to musel být ohromný zážitek. Ve svém loňském rozhovoru s olomouckým režisérem Jakubem Šmídem se mi mladý tvůrce zmínil, že při natáčení dělal jednoho z komparzistů a byla to pro něj nezapomenutelná zkušenost. „V únoru jsme natáčeli letní dny, takže jsme patnáct minut mrzli na ulici,“ vzpomínal Šmíd.

Bezručovy sady

Kdybychom se vydali ještě dál do historie, narazíme na další známé, převážně už však domácí produkce, které Olomouc hostila. Je s ní spjat například populární seriál Četnické humoresky, které se natáčely po celé Moravě a často tak zavítaly právě do Olomouce. Natáčely se zde tak zásadní díla české popkultury jako Pan Tau nebo Rychlé šípy, Jaromil Jireš pak použil olomoucký orloj jako jeden z prvních záběrů pro svou adaptaci knihy Milana Kundery Žert. Jakkoliv se tedy Olomouc nemůže v počtu a velkoleposti produkcí, které do ní zavítaly, rovnat například Praze, jednou za čas se tady nějaká objeví. A vzhledem k tomu, že jsou to především adaptace slavných literárních děl, rozhodně nelze říct, že jde o zanedbatelné filmy! Nechme se překvapit, kdo sem přijede točit příště.

Čtěte více:

 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.