sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Na skok na Zlínsku. Dvě rozhledny Brdo a Salaš s krásnými výhledy a zbytky Baťovy dálnice

Zlínský kraj nabízí spoustu krásných a zajímavých míst, a proto dnes vyrazíme na okruh dlouhý zhruba 17 kilometrů pod Kroměříží asi 70 kilometrů od Olomouce. Navštívíme dvě zajímavé rozhledny a po cestě narazíme na několik dalších zajímavostí.

Auto zaparkujeme v Bunči, kde je velké parkoviště. Hned u parkoviště objevíme zvoničku a vyhlídkové místo, které se nachází na Spáčilově naučné stezce. Od parkoviště se držíme červené značky. U cedule Pod Jeřabčinou sejdeme do lesa a podle značek dojdeme k Jeřabčině skále s vyhlídkou.

Pak se vrátíme na červenou a po necelém kilometru po levé straně objevíme v lese nedokončenou část Baťovi dálnice. Po červené pokračujeme další tři kilometry k rozhledně Brdo. Rozhledna má otevírací dobu a je zpoplatněna, více informací naleznete na webových stránkách. Rozhledna je vysoká 24 metrů, byla postavena v roce 2004 na místě původní vyhlídky, která byla odstraněna v 70. letech minulého století. Po vystoupání 99 schodů budeme mít krásný výhled do všech světových stran a při dobré viditelnosti lze zahlédnout i Alpy.

Poté se vrátíme k rozcestníku, který jsme míjeli pod rozhlednou, a vydáme se po modré značce až do obce Salaš. Na tomto úseku objevíme další kus z nedokončené dálnice, Hraniční kámen a památník obětem Salašské tragédie.

Projdeme obcí a podle ukazatelů dorazíme k rozhledně Salaš. Rozhledna je zdarma a přístupná nepřetržitě, má tvar dvou do sebe zaklíněných šťastných sedmiček, celková výška je 21,1 metru a zpřístupněna byla v srpnu roku 2015. Rozhledna má dvě vyhlídkové plošiny ve výšce 15 a 20 metrů. Z obou plošin je nádherný výhled.

Nyní se vrátíme asi sto metrů k vysílači a od něj pokračujeme po zelené značce dalších šest kilometrů, dokud nedojdeme zpět do Bunče. Na tomto úseku objevíme památník padlým partyzánům, studánku U lvích hlav, Kubitovu studánku a loveckou chatu Hubertku, u které se nachází Hladný most, který leží na staré Velehradské cestě. Celý tento okruh není náročný, většina cesty vede lesem a krásnou přírodou a je možné ho absolvovat i s terénním kočárkem.

Další tipy na výlety od Jakuba Holuba jsou také na instagramu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Holub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.