pátek 29. března 2024 Taťána

Dnes startují první Olomoucké shakespearovské slavnosti. Hrát se bude na nádvoří radnice

Olomoucká divadelní scéna se rozrůstá o další zajímavý kulturní program. Díky Divadlu Tramtarie naše město poprvé zažije Olomoucké shakespearovské slavnosti. Hra Nahatý Shakespeare se poprvé na nádvoří radnice bude hrát dnes v 19:30, a poté ještě v úterý a středu.

Divadlo Tramtarie se inspirovalo ve velkých městech České republiky, kde probíhají každé léto divadelní představení pod širým nebem. První Olomoucké shakespearovské slavnosti potrvají tři dny a představí Williama Shakespeara v příjemném prostředí nádvoří olomoucké radnice.

V létě se toho v Olomouci moc neděje, divadla jsou zavřená, tak jsme se rozhodli trochu oživit dění v centru Olomouce a připravili oblíbený Kabaret pro venkovní uvedení," řekla ředitelka Divadla Tramtarie Petra Němečková.

Diváci se mohou těšit na Pět v jednom aneb pět nejslavnějších tragédií Williama Shakespeara v jedné divadelní komedii. Všechno, co jste chtěli vědět o Shakespearovi a báli jste se zeptat! Chybět tedy nebude Romeo a Julie, Hamlet, Othello, Mackbeth ani Král Lear, vážně i nevážně.

Je obecně známým faktem, že William Shakespeare byl všestranným divadelníkem. Byl autorem divadelních her, divadelním režisérem, hercem a nakonec i spoluvlastníkem dvou londýnských divadel. A právě téma divadla a specifického divadelního života, které se pravidelně objevovalo v jeho komediích i tragédiích, se také stalo rámcovým principem této inscenace. V hlavní roli Kabaretu vystupuje pětice herců, kteří jsou placeni podivuhodnou Nadací Zachraňme Klasiky, a ti mají za úkol zinscenovat hru od Williama Shakespeara. Jelikož ale nezbyly finanční prostředky na režiséra, jsou nuceni režírovat si tragédii sami. A protože se nejsou schopni domluvit, kdo z nich by se měl této role zhostit, dojdou ke kompromisu: Každý z nich si zrežíruje svoji oblíbenou shakespearovskou tragédii. To je tedy výchozí situace, která jednak umožňuje ve zkratce převyprávět pět zmíněných tragédií, zároveň také otevírá komediální prostor pro zobrazení zákulisí divadelního světa. Světa vzniku inscenací, vztahů mezi režiséry a herci, či poměrů mezi herci samotnými.

„Snažili jsme se jít do esence pěti nejslavnějších Shakespearovských tragedií. Kabaretní formou odlehčujeme temné příběhy plné vražd, mystiky i tragické lásky. Kombinace kabaretu včetně autorských písniček zároveň s původními slavnými výstupy a monology ze Shakespearových tragedií tvoří dohromady nesmírně živý divadelní tvar. Myslím, že se nám moderním a lehkým způsobem daří esenciálně převyprávět všech pět velkých příběhů a přidat něco málo navíc," řekl režisér Jiří Trnka o inscenaci.

Pondělní představení je již vyprodáno, na úterý a středu však jsou ještě lístky k sehnání. Vstupenky jsou k dostání v předprodeji v informačním centru v podloubí radnice na Horním náměstí nebo online na www.divadlotramtarie.cz

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto Divadlo Tramtarie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.