pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Kino Metropol baví Olomouc už přes osmdesát let. Podívejte se, jak se za tu dobu změnilo

Název Metropol patří do slovníku každého kulturně gramotného obyvatele Hané už více než 80 let. Kino původně vzniklo se jménem Bio Sokol, poté změnilo svůj název na Světozor a až do revolučních let mu vydržel název Pohraniční stráž. Obyvatelé Hanácké metropole mu ale už od třicátých let říkali Metropol a tento název přijalo po revoluci za svůj oficiální.

Do nového tisíciletí vstoupilo kino s jedním z největších sálů v republice jako velmi zaostalé. Promítalo se z klasického kinomateriálu, 710 klasických sedadel chátralo a celkové technické vybavení již přestalo vyhovovat nárokům diváka.

Proto v roce 2000 proběhla první rekonstrukce sálu, byly vyměněny sedačky a akustické obložení stěn. Tato modernizace proběhla ještě pod vedením pana Joukala a organizace Olomoucká kina. Největší posun v technologické vybavenosti však zažilo kino až s nástupem současného vedení, které zajistilo kompletní digitalizaci.

Diváci si tak mohou vychutnávat nejnovější filmové premiéry zprostředkované špičkovou technologií Sony Digital Cinema, která umožňuje přehrávat snímky ve vysokém rozlišení 4K, a také je vybavena objektivem pro pasivní 3D projekci, která je na rozdíl od technologií s frekvenčně synchronizovanými brýlemi šetrnější k lidskému oku. Obraz se promítá na jednom z největších plátnech na Moravě Harkness Spectral 3D velikosti 11 x 4, 75m. O zvukový zážitek se stará špičková technologie Dolby Digital Surround EX. Takové vybavení postačí k běžnému provozu kina ještě několik let, ale Metropol své možnosti posunul o krok napřed.

Rozšíření pódia byl zásadní posun v dramaturgických možnostech hanáckého kulturního stánku. Pódium se tím stalo dostupné pro divadelní sbory, hudební vystoupení nebo konference a jak je znát na divácké účasti, publikum tyto nové možnosti oceňuje. Logickým postupem tak byl i nákup profesionálních mikrofonních sad i vybudování paralelního ozvučení s mixážním pultem, stejně jako modernizace elektrických rozvodů. Osvětlení živých vystoupení zajišťuje sada divadelních světel a LED reflektorů. Pro větší komfort účinkujících byl také vybudován další prostor za plátnem, kde vystupující najdou vše od prostorné šatny, přes kuchyň, sprchy a místa pro odpočinek. V duchu modernizace bude i další rok provozu pod hlavičkou DCI Kino Olomouc s.r.o.

Nová místa pro hendikepované, nebo nové a ekologičtější řešení osvětlení hlediště už jsou na místě. Na programu ale čekají další významné položky, mezi které paří rozšíření osvětlovacích ramp a nákup dalších divadelních světel, zvukové aparatury a vybudování sítě pro připojení mixážních a světelných pultů, což přinese větší komfort jak technikům, tak především divákům. Milovníci filmů se také můžou těšit na další novinky v technologii jejich oblíbeného kina, které jim koupí nové plátno, nebo moderní laserový dataprojektor pro promítání filmových trailerů, nebo speciální projekce. 

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto Archiv kino Metropol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.