pátek 29. března 2024 Taťána

Floristé opět nazdobí při podzimní Floře vybrané památky kytkami. Premiérově i dóm sv. Václava

Vznešenost a nádhera staré architektury se během podzimní etapy výstavy Flora Olomouc opět propojí s krásou a svěžestí květinových aranžmá. A to díky projektu Rozkvetlé památky, který již počtvrté doprovodí právě proslulou olomouckou celonárodní výstavu ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků. Podzimní Flora Olomouc se na stejnojmenném výstavišti bude konat od 20. do 23. října, květinová výzdoba v pěti vybraných význačných pamětihodnostech hanácké metropole však vydrží zhruba ještě o týden déle.

Krásná květinová aranžmá budou k vidění od 20. října v olomouckých kostelech sv. Václava, sv. Mořice, sv. Michala, Panny Marie Sněžné a také v kapli sv. Jana Sarkandra. „Podzimní etapa Flory sice končí 23. října, květinová výzdoba v památkách však vydrží déle. Naší snahou je, aby alespoň některé z instalací byly k vidění až do Dušiček,“ uvedl garant projektu Rozkvetlé památky Ondřej Gibala ze společnosti Výstaviště Flora Olomouc.

O květinová aranžmá se podle jeho slov postará stejně jako vloni pět různých týmů floristů s mezinárodním zastoupením. „V chrámu sv. Michala to bude tým Slovenskej asociácie kvetinárov a floristov a tým Střední zahradnické školy Litomyšl, u sv. Mořice tým floristů z Mendelovy univerzity v Brně a studenti Střední školy zemědělské a zahradnické Olomouc. Kostela Panny Marie Sněžné se ujme Klára Franc Vavříková ze společnosti Henri Design s.r.o., Sázava a tým Střední zahradnické školy Ostrava. Kapli sv. Jana Sarkandra nazdobí Augustin Kotil z Květinového ateliéru Agustin Třeboň a tým domácích floristů z Výstaviště Flora Olomouc. Novinkou a velkou výzvou letošního ročníku je katedrála sv. Václava, kterou bude zdobit Pavlína Švecová a tým floristů Českého zahrádkářského svazu,“ vyjmenoval Gibala, podle nějž premiéra květinové výzdoby v monumentálním svatováclavském dómu bude jednoznačně největší atrakcí letošního ročníku stále populárnější akce.

Projekt Rozkvetlé památky 2016 se koná pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky, primátora Olomouce Antonína Staňka a olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera a s finanční podporou Olomouckého kraje. Jeho realizátorem je akciová společnost Výstaviště Flora Olomouc.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.