pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Moravské divadlo se změní na Zemi snivců

Další ročník Noci divadel se blíží a olomoucká profesionální i amatérská divadla si na ni chystají speciální program. Výjimkou není ani Moravské divadlo, které na sobotu 19. listopadu chystá od sedmi hodin jedinečné představení s názvem Jedna noc v Perle. Návštěvníci budou svědky netradičního zážitku v originálním žánru site specific.

Naším cílem bylo uskutečnit něco nevšedního, co vybočuje z běžné nabídky našeho programu,“ řekl na tiskové konferenci k Noci divadel člen činoherního souboru Moravského divadla Vojtěch Lipina, který se ujal přípravy celého programu. „Žánr site specific nám to umožnil.“ Koncept spočívá v tom, že během jednoho představení vystřídají diváci spolu s herci hned několik míst. Začne se na Horním náměstí, aby se diváci postupně dostávali až do útrob divadla. „Další místa už říkat nebudu, abych zbytečně nevyzrazoval konec,“ dodal s úsměvem Lipina. Podobné představení je už z logiky konceptu nepřenosné, spjaté s konkrétním místem. To vytváří také jeho jedinečnost.

Představení Jedna noc v Perle vychází z knihy Země snivců rakouského kreslíře a ilustrátora Alfreda Kubina. S tímto nápadem přišel rozhlasový režisér Tomáš Soldán, kterého Lipina oslovil, aby mu pomohl vybrat texty a celé představení vytvořit. „Země snivců představuje metaforu o vyrovnání se s tím, že člověk něco ztratí. Zároveň nám hlavní město knihy Perla připomnělo Olomouc,“ podotýká Soldán důvody, proč vybral právě tuhle látku. „Země snivců pro nás ale byla jen jakousi kostrou, na kterou jsme navěsili spoustu dalších textů, které souvisejí s Olomoucí,“ zdůraznil dále. Návštěvníci tak v představení budou moci poznat i díla básníků Sylvy Fischerové nebo Petra Bezruče, obsažené jsou v něm i příběhy o osobnostech spjatých s Olomoucí jako jsou Oldřich Stibor či Gustav Mahler.

Zároveň půjde do určité míry o prezentaci nejrůznějších aspektů Moravského divadla. „Oslovili jsme herce jak s činohry, tak ty operetní, navíc jsme zapojili i tanečníky baletu,“ řekl Vojtěch Lipina. „Jde tak o spojení těchto tří složek Moravského divadla do jednoho představení.“ Jednotliví představitelé se budou i tady pohybovat ve svém žánru, ale trochu jinak, než jsme zvyklí. „Baleťáci budou tančit způsobem, jaký ještě nikdy nikdo neviděl,“ řekl s úsměvem Tomáš Soldán. Z opery a operety se v Jedné noci v Perle představí například Jindřich Suk, baletní soubor budou zastupovat Eliška Pokorná a Antonín Blahuta. Za pak vystoupí třeba Roman Vencl a Petr Kubes. „Já tam hraju bývalého karbaníka a mám tam několik výstupu, třeba i pantomimu,“ řekl ke své roli Roman Vencl.

Vstup na netradiční představení je volný, všichni divadelní fanoušci by si tedy rozhodně měli datum 19. listopadu zakroužkovat v kalendáři. A pokud byste náhodou nestihli začátek v sedm hodin večer, nezoufejte. Herci budou představení v ten samý večer ještě dvakrát reprízovat, poprvé o půl deváté a podruhé v deset hodin. Pro Moravské divadlo jde již o třetí ročník Noci divadel, kterého se účastní. Poprvé se k projektu připojilo v roce 2014.

Autoři | Foto FB Noc divadel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.