sobota 20. dubna 2024 Marcela

V Pevnosti Poznání se představí na 60 designérů, od pátku startuje Dizajntrh

Prostory interaktivního muzea Pevnost poznání v Olomouci obsadí v pátek a v sobotu více než 60 českých i slovenských tvůrců a designérů. Návštěvníkům se představí na prodejní přehlídce s názvem Dizajntrh. Do města dovezou aktuální designové trendy, chybět nebudou šperky, dekorace či módní doplňky. Třetina z tvůrců má kořeny v kraji, podle pořadatelů podobná akce ve městě dosud chyběla.

"Jedním z cílů této akce je ukázat lidem, že lze nakoupit dárky jinak a jiné, než na co byli Olomoučané tady dosud zvyklí. Není to jen ryze komerční způsob, ale že existují také jiné alternativy. Dalším cílem projektu bylo představit lidem, že originální tvorba vzniká i v jejich blízkosti, dvacítka z tvůrců totiž pochází z Olomouckého kraje. A neposledně je smyslem akce také seznámit veřejnost s aktuální designovou tvorbou," řekla dnes ČTK organizátorka akce Michaela Balarinová.

Kromě autorské módy představí designová přehlídka také velký výběr módních doplňků, autorské šperky, knihy z menších českých vydavatelství, ruční výrobky a dekorace, papírové diáře a zápisníky nebo zboží pro děti. V Olomouci půjde o první ročník této akce, pořadatelé by v ní chtěli pokračovat i v budoucnu. "Byli jsme příjemně překvapeni zájmem tvůrců. Ačkoliv jde o první ročník, přesto se nám jich podařilo sehnat šest desítek, je mezi nimi i špička v oboru. Mnozí se nám ozývali i po uzavření registrace. Máme z toho velkou radost," doplnila Balarinová.

Součástí přehlídky bude i promítání krátkých dokumentárních snímků věnovaných problematice nedostatečných pracovních podmínek v textilním průmyslu asijských zemí či otázce takzvaného slow fashion (pomalá móda) a dalším aktuálním tématům, které se dotýkají masové produkce módního průmyslu. Připraveny budou také workshopy, kde si návštěvníci přímo pod vedením designérů budou moci vyrobit řadu věcí. Bližší informace jsou na www.dizajntrh.cz.

Čtěte více:

Autoři | Foto Facebook Dizajntrh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.