pátek 29. března 2024 Taťána

Vlastivědné muzeum otevřelo obsáhlou výstavu o Františku Josefu I.

Vlastivědné muzeum v Olomouci otevřelo výstavu mapující pobyt císaře Františka Josefa I. v Olomouci. Součástí je i řada exponátů, které dosud nebyly vystaveny. Nechybějí autentické předměty z osobního majetku císaře, řekli dnes novinářům zástupci muzea. Výstavu připravilo muzeum při příležitosti stého výročí od císařova úmrtí. V sále svaté Kláry bude expozice k vidění až do poloviny února, její součástí je i rozsáhlý doprovodný program.

"Výstava František Josef I. v Olomouci poskytuje vzácnou příležitost k setkání s dobou za císaře pána, jak ji prožívala hanácká metropole, a alespoň částečně splácí pomyslný dluh Olomoučanů vůči stařičkému mocnáři, za jehož panování město zažívalo nebývalý rozkvět," uvedl ředitel muzea Břetislav Holásek.

Císař František Josef I. byl poměrně častým hostem Olomouce. Město sehrálo v dějinách monarchie, ale i v životě panovníka důležitou roli. V trůnním sále zdejšího arcibiskupského paláce se 2. prosince 1848 ujal tehdy osmnáctiletý arcivévoda František Josef vlády a od této doby začal vystupovat jako císař pod jménem František Josef I. Město přitom poznal už při svém prvním krátkém pobytu ve 14 letech, o dva roky později si zde procvičoval dovednosti a znalosti z vojenské výchovy, uvedli zástupci muzea.

Středem panovníkova zájmu se Olomouc stala ještě několikrát. V 50. letech 19. století si ji opakovaně zvolil jako místo politického jednání s ruským carem Mikulášem I., zastavil se zde i v roce 1866 během návštěv míst dotčených boji po prohrané prusko-rakouské válce. V dalších letech zavítal například na maturitní zkoušky na Slovanském gymnáziu, navštívil také nemocnici na Hradisku. Výstava návštěvníky seznámí nejen s podobou císařových návštěv v Olomouci, ale i s tím, jak se jeho návštěvy odrazily v životě města. Nechybějí například informace o tom, kde císař při návštěvách bydlel, jak se bavil, jakou zvěř v okolí Olomouce skolil či jak se zde slavila jeho výročí.

Mezi exponáty najdou zájemci i řadu unikátů. "Příkladem je soubor průsvitných mozaik používaných ke slavnostnímu osvětlení města ve večerních hodinách. Návštěvník se může těšit také na autentické předměty z osobního majetku císaře jako například na císařův dětský stolek či jeho maršálskou uniformu. Nebudou chybět ani památeční předměty - pero, kterým se císař v Olomouci podepsal, nebo terč do kterého vystřelil," uvedla kurátorka výstavy Markéta Doláková. Součástí výstavy je doprovodný program včetně přednášek, výtvarných dílen a komentovaných prohlídek.

Čtěte více:

 

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.