pátek 29. března 2024 Taťána

Během Festivalu vánoční hudby vystoupí Václav Neckář, u Michala bude k vidění výstava 70 betlémů

Vánoční a varhanní koncerty i výstava sedmi desítek betlémů z celého světa ozdobí letošní ročník Festivalu vánoční hudby v Olomouci, který se koná ve zdejších kostelech i na arcibiskupství. Přehlídku otevře 19. prosince Václav Neckář se skupinou Bacily, lidé se mohou těšit také na tradiční svatoštěpánský koncert nebo varhanní koncert Karla Martínka.

Součástí přehlídky je tradiční oceňování dobrovolníků v Olomouckém kraji, řekli ČTK organizátoři festivalu. "Cílem Festivalu vánoční hudby u svatého Mořice je navázat na tradici vánočních koncertů v Olomouci a přiblížit občanům duchovní poselství Vánoc, na které se v posledních letech stále více zapomíná," uvedl za organizátory Josef Kořenek, který patří i k pořadatelům Dnů lidí dobré vůle na Velehradě. Festival v Olomouci si zakládá nejen na kvalitní hudební stránce, ale snaží se také kultivovat vánoční čas ve městě.

Přehlídku zahájí v pondělí 19. prosince v hlavním sále olomouckého arcibiskupství šestý ročník předání cen Křesadlo dobrovolníkům v Olomouckém kraji. Cenu vyhlašuje Dobrovolnická sekce Unie nestátních neziskových organizací. "Cena je udělována lidem v Olomouckém kraji, kteří se ve svém volném čase věnují dobrovolnické činnosti. Cílem Křesadla je ocenit dobrovolníky, zviditelnit dobrovolnictví a neziskový sektor, vzbudit v lidech zájem o dobrovolnickou činnost i respekt k těm, kteří ji vykonávají," uvedla Kristina Vavríková z pořádají agentury.

Součástí slavnostního aktu bude akustický vánoční koncert Václava Neckáře se skupinou Bacily. Další koncerty budou následovat v chrámu svatého Mořice, v pondělí 26. prosince zdejší prostory rozezní svatoštěpánský koncert, na kterém zazní Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby, ve středu 28. prosince přijde na řadu tradiční varhanní koncert Karla Martínka. Během vánočních svátků se v chrámu budou konat také mše svaté.

Odezvy festivalu najdou lidé také v kostele svatého Michala, kde se v tamní křížové chodbě otevře od 24. prosince do 6. ledna výstava více než 70 betlémů z celého světa. K vidění bude nejmenší betlém v České republice, který je v lískovém oříšku, nebo betlémy z Japonska, Peru či Číny, uvedli pořadatelé festivalu.

Festival vánoční hudby má v Olomouci dlouholetou tradici, během minulých ročníků sem zavítaly například Marta Kubišová či Lenka Filipová. Loni byl největším lákadlem slavný gospelový soubor Nate Brown & One Voice z USA.

Čtěte více:

Autoři | Foto David Sedlecký (Wikipedia Commons)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.