sobota 20. dubna 2024 Marcela

Zlín Film Festival představuje v Olomouci originální filmové klapky

Od středy 5. dubna se letošní kolekce originálních filmových klapek představuje návštěvníkům Galerie Bohéma v Olomouci. Symbolickým klapnutím výstavu v úterý 4. dubna na slavnostní vernisáži zahájila výtvarnice Věra Hejdová.

Unikátní projekt, který je již tradiční součástí filmového festivalu ve Zlíně, slaví během 57. ročníku filmového festivalu již 20. výročí své existence. Klapky budou v Olomouci k vidění  až do 19. dubna.

Letošní Salon filmových klapek je svým rozsahem opět rekordní a tvoří jej celkem 141 originálních děl. Již tradičně se na jejich tvorbě podílí řada významných umělců zvučných jmen jako Kristian Kodet, Olbram Zoubek, Jan Saudek, Petr Nikl, Kateřina Miler a další. Někteří z výtvarníků se do projektu zapojují již od jeho samotného počátku. „Těší nás, že se tato „tradice“ v některých rodinách už předává i na další generaci,“ říká členka správní rady nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN a umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová, která upřesňuje: „Do letošní kolekce nám tak svými klapkami přispěly celé výtvarnické rodiny - Josef Velčovský se synem Maximem, Boris Jirků s dcerou Adélou Marií, Miroslav Göttlich s dcerou Veronikou, Kitzbergerovi a synové, Jiří Brázda a syn, manželé Baborákovi a další.“

Výtvarná tvorba některých autorů se ale na klapkách objevuje úplně poprvé. „Do salonu je letos nově zařazena například klapka Ludmily Zemanové, dcery známého režiséra Karla Zemana,“ říká Markéta Pášmová. Výtvarníci nejsou ve své tvorbě nijak limitováni technikou zpracování ani tématem. Mezi sběrateli jsou ale tradičně oblíbené dětské motivy nebo témata související s filmem.

Z Brna se kolekce filmových klapek přesune do Ostravy, aby se začátkem května vrátila zpět do Zlína, kde také proběhne v neděli 28. května tradiční aukce.

Její výtěžek bude stejně jako v předchozích letech věnován na podporu autorských snímků studentů filmových škol a dalším začínajícím tvůrcům. Hned v pondělí 29. května dopoledne vybere Nadační fond FILMTALENT ZLÍN na základě soutěže projekty (výstavy, dokumentární, hrané a animované filmy), které se budou ucházet o podporu. V průběhu 19 let bylo tak podpořeno na 330 audiovizuálních studentských projektů.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto Zlín Film Festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.