čtvrtek 28. března 2024 Soňa

AFO52 bude snít (nejen) o robotech!

Letos v dubnu už baterii robotů potkáte i v Olomouci! Vše, co s příchodem plecháčů a umělé inteligence souvisí technicky, vědecky i společensky, totiž odhalí ponurá i optimistická programová sekce AFO52 (25. - 30. 4. 2017), která skutečně drží prst na tepu doby - R.U.R. neboli Robotika a Umělý Rozum!

Roborevoluce!

Vedle filmového segmentu, který představujeme níže, dorazí o svém oboru, tedy robotice, vyprávět mnohé akademické expertky a experti. Na přednášce manchesterského vědátora Rosse D. Kinga uvidíte možnosti "robotických vědců" při výzkumu rakoviny a dalších medicínských záležitostí.

Pak je tu jako další host vědátorka Susan Schneider, jež zase bude filozofovat o náhledu na problematiku umělého vědomí. Tím však zdaleka nekončíme!

Hlavní hvězdou totiž bude japonský robotický vědátor Hiroshi Ishiguro, a to je tvrzení, jenž má hned více významů - Ishigura totiž můžete znát z pět let staré zprávy, dle níž si v zásadě postavil robota DLE SVÉHO VZHLEDU.

Jakkoliv výsledek tak trochu přicházel z hájemství uncanny valley, Ishigura jako ředitel Intelligent Robotics Laboratory z University of Osaka se zabývá právě lidsko-robotickou interakcí a tím, jak ZLEPŠIT schopnosti robotů vypadat jako lidi.

Tenhle člověk staví Cylony - akorát jim ve své tezi říká geminoidi.

My, roboti

A teď k filmovému segmentu. Film světové kapacity Wernera Herzoga s názvem Lo and Behold: Reveries of the Connected World odhalí historické pozadí nástupu robotů a urychlení jejich vývoje dílem internetu.

V dokumentu Rise of the Robots se naopak podíváte na průběh DARPA Robotic Challenge, kde se nejrůznější týmy světa předhánějí v tom, jak sestavit nejlépe fungující chodící stroje. Další dokument The Human Robot pak ukáže strasti a slasti vývoje robotů podobných Homo sapiens.

Lidštější stroje přitom mají celou řadu netušených možností. Dokument I Am Alice se tak probere aplikací AI robotiky v sociální péči o seniory. Kam to všechno povede, ukáže film How to Build a Human, jenž srovnává fiktivní techniku sci-fi seriálu Humans se současnými možnostmi.

Na každý pád bude konec dubna v Olomouci „krutý“ a mechanický.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.