čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Cíl splněn! Nové kulturní centrum na Dolním náměstí vybralo od lidí plánovaných 500 tisíc korun

Potřebnou půlmilionovou hranici překročila dnes veřejná sbírka na vybudování nového kulturního centra na Dolním náměstí v Olomouci. Do kampaně se zapojilo zhruba 640 lidí z celé republiky, podpořili ji také například zástupci pražských divadel či spisovatelé.

Sbírka podle pořadatelů pokračuje až do neděle, peníze budou využity na opravu prostor domu, ve kterém má nová scéna vzniknout, řekl mluvčí projektu Zdeněk Vévoda.

Sbírku pořádají organizátoři projektu prostřednictvím platformy Hithit.com, cílovou částku museli získat za 45 dnů. Potřebnou hranici 500.000 korun překročili přispěvatelé dnes, pět dní před ukončením kampaně. „Máme z toho ohromnou radost, vnímáme to jako obrovský úspěch i pro město. Dnes to není zcela běžné, aby lidé takto dali dohromady peníze, je tam kolem 600 přispěvatelů. Lidé přispívali od stokoruny až po desítky tisíc korun. Vnímáme to tak, že je to zelená od lidí, že se na to těší a kulturní centrum na Dolním náměstí ocení," uvedl Vévoda.

Rekonstrukce dvou pater domu na Dolním náměstí, kde má kulturní centrum vzniknout, bude stát téměř tři miliony korun. Část prací by měly pokrýt dotace, iniciátoři mají zatím ze zdrojů jistou jen část. I další vybrané příspěvky tak budou podle nich pro projekt potřebné. „Rozpočet projektu je 2,7 milionu korun. Máme dosud přislíbeno 700.000 korun od kraje, statutární město je v jednání. K tomu máme půl milionu korun vybraných od lidí. Pokračujeme až do neděle," dodal Vévoda.

Kulturní centrum by mělo být otevřeno na podzim. Zázemí by v něm měla najít galerie, divadelní sál či zkušebny. Přestěhovat by se tam mělo i Divadlo na cucky, které dosud sídlí v nevyhovujících prostorách bývalé kanovnické rezidence ve Wurmově ulici. Hlavní myšlenkou je otevřít tento prostor pro českou i mezinárodní uměleckou scénu a vytvořit místo pro volnočasové aktivity napříč generacemi.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto Facebook Divadlo na Cucky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.