čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Na každém kousku čokolády si dají opravdu záležet. Poodhalili jsme tajemství výroby čokolády v Troubelicích

Troubelice – vesnice na Uničovsku, kde bydlí necelých dva tisíce obyvatel. Na první pohled to není vesnice ničím zajímavá, ale zdání může klamat. V obci se totiž nachází čokoládovna.

Jakmile se otevře velká brána do Čokoládovny Troubelice, překvapí Vás krásně opravený statek se zahradou. Vítá mě manželská dvojice, Jitka a František Bačíkovi.  František je zakladatelem čokoládovny. Jeho manželka Jitka je jeho pravou rukou a se stará o e-shop a komunikaci se zákazníky. Čokoládovna Troubelice vznikla v roce 2013.  „Dříve to byl velký dům s hospodářským stavením, teď už se tady toho hodně muselo podřídit provozu," vysvětluje Jitka. Z bývalých hospodářských prostor se postupně stala  výrobna čokolády, skladové prostory na suroviny, balírna zásilek a později i podniková prodejna. V horním patře domu bydlí rodina. Na význam slova „rodina" se tu rozhodně dbá. Každý z rodiny Bačíků má na starosti jiný úsek fungování čokoládovny. „Nejsme sice žádná velká firma, ale zvládáme uspokojit poptávku v naší republice i na Slovensku. Dohromady je nás 12, každý z nás je důležitým článkem v našem týmu.  Jsem rád, že se nám podařilo sestavit takový tým lidí, kteří svojí prací žijí a na které se mohu spolehnout. Nedílnou součástí fungování chodu firmy je i marketing, účast na festivalech a veletrzích, organizace akcí a o to se starají  Jitka (sestra) a Aneta,“ říká František.


Jitka a František Bačíkovi

Při procházení první částí čokoládovny,  skladem na suroviny  a kakaové boby, vás doslova ohromí  všudypřítomná příjemná vůně kakaových bobů. Kakaové boby se uchovávají v až 70kilových pytlích. Dozvídám se, že nápad začít pracovat s čokoládou se zrodil v mysli Františka, ale ne toho, který mne provází, nýbrž Františka Bačíka staršího, otce. „Tátovým druhým domovem je totiž Ekvádor, kde žije. Já jsem vystudovaný strojař, vůbec jsem si neuměl představit, že bych rozjel byznys s čokoládou. Táta má ale dobré nápady a tento nebyl výjimkou," říká syn František, když se rozhlíží po rozlehlém skladu s kakaovými boby. Právě ty totiž v Ekvádoru František starší pečlivě vybírá a zajišťuje jejich dopravu do Česka.

Ve skladu se zrovna připravuje velká zásilka k expedici. „Jsme malá, rodinná firma, sice všude figuruji jako majitel, ale jinak tu všichni děláme, co je zrovna potřeba," směje se František a hodí si pytel s kakaovým práškem na rameno a odnese ho do expedice. Poté mě František s Jitkou vedou do výroby. „Čokoládu vyrábíme ručně, každé tabulce věnujeme stoprocentní péči," říká Jitka, když nás  provádí výrobnou. „Základem  troubelické čokolády jsou kakaové boby, kakaové máslo a panela, což je ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Je to vlastně taková zdravá varianta slazení. V současné době vyrábíme 17 druhů čokolád - bílé, mléčné a hořké. Hodně také experimentujeme, prodáváme třeba čokoládu s guaranou," říká František. Vcházíme do výrobní části. Tu má na starosti Zdenka Bačíková, maminka Františka. Zdenka stojí u zrodu všech čokolád a všechny receptury má v hlavě. Ptám se jí, jestli má po těch letech přímo u zdroje vůbec chuť na čokoládu: „Ale to víte, že mám, jako asi každý, kdo má čokoládu rád," říká k mému překvapení Zdenka. Spolu se Zdenkou jsou ve výrobě ještě další příjemné dámy – Renata, Jitka, Veronika a Karina.

Největší výsada Čokoládovny Troubelice je vedle prvotřídní kvality čokolády také zakázková výroba. Ve výrobě jsou totiž schopni vyrobit prakticky jakýkoli reliéf. Čokolády se svým logem si tak objednávají například velké firmy, ale také jednotlivci, kteří chtějí originální čokoládou udělat radost svým blízkým. V nabídce Čokoládovny Troubelice najdete nejen rozmanité druhy čokolád, ale také kakaové produkty a zdravé potraviny. Čokoládovna Troubelice prodává drtivou většinu svých výrobků přes internet. Jejich e-shop dennodenně navštěvuje velké množství zákazníků a spousta z nich již objednává pravidelně.  Na sortiment se můžete podívat na jejich webových stránkách

Pokud do troubelické čokoládovny zavítáte osobně, určitě nebudete zklamáni. Malá podniková prodejna má otevřeno každé úterý a čtvrtek, vždy od desáté do sedmnácté hodiny. Pokud hledáte záminku, kdy do Troubelic vyrazit, ideální příležitost je jistě v sobotu 10. června, kdy Čokoládovna Troubelice pořádá již tradiční Jarmark. „Můžete se těšit na slané i sladké dobroty, čokoládové mlsání a dobré pití. Na prodejních stáncích budou k zakoupení výrobky z našeho kraje, přírodní kosmetika a další zajímavosti. Pro děti bude připraven dětský koutek, tvořivé dílničky, malování na obličej a obří skluzavka. Zajištěno je i bohaté občerstvení," píše se v popisku akce. Více informací o akci najdete zde.

„Budeme rádi, když naši akci podpoříte svou návštěvou. Veškerou práci se snažíme dělat srdcem, bez toho by firma nevznikla a nemohla dále pokračovat,“ říká František a podává mi ruku na rozloučenou. 

 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.