čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomoucké shakespearovské léto už podruhé. Těšit se na něj můžete na konci srpna

Olomoucké Divadlo Tramtarie uspořádá i letos během léta divadelní festival open air s názvem Olomoucké shakespearovské léto. Na programu bude opět divácký hit Kabaret nahatý Shakespeare, který si oblíbili diváci napříč generacemi.

Nahatého Shakespeara letos nově doplní i divácky oblíbený formát Herci Na ležáka. Olomoucké shakespearovské léto proběhne 22. - 24. 8., tentokrát v krásném venkovním prostředí Parkánu Konviktu na Univerzitní ulici.

Letní festival zaměřený na velikána světového divadla Williama Shakespeara uspořádalo Divadlo Tramtarie poprvé loni. „První ročník sklidil obrovský úspěch mezi diváky, bylo vyprodáno měsíc dopředu, mnoho zájemců se na představení ani nedostalo, tak jsme se letos rozhodli uspořádat festival znovu v podobném duchu jako loni,“ řekla ředitelka Divadla Tramtarie Petra Němečková.

Oproti loňskému roku se přeci jen program open air festivalu mírně mění. Oblíbený Kabaret nahatý Shakespeare uvede Tramtarie jen dvakrát, a to 23. a 24. srpna od 19:00. Novinkou je pak uvedení divácky oblíbeného formátu Herci Na ležáka. V uvolněném večeru plném vtipných i odvážných stand-up výstupů se představí jak herci pořádajícího Divadla Tramtarie, tak herci Moravského divadla Olomouc. Téma večera bude, jak jinak, Můj Shakespeare.  „Herce Na ležáka pořádáme v Divadlo Tramtarie pravidelně a vždy je o ně obrovský zájem, tak nyní je možnost pozvat na tento mimořádný večer mnohem víc diváků,“ doplnila Němečková.

Letos se mění i místo konání. Z důvodu rekonstrukce radnice není možné uspořádat produkci na nádvoří radnice, festival tak proběhne v krásném prostředí Parkánu olomouckého Uměleckého centra neboli Konviktu na Univerzitní ulici.

Festival je určen jak pro Olomoučany, tak pro turisty, kteří město během prázdnin navštíví a hledají večerní vyžití. Festival Olomoucké shakespearovské léto chce oživit centrum města během letních měsíců, kdy je kulturní nabídka výrazně omezená. Akci finančně podpořilo i Statutární město Olomouc. 

Kabaret nahatý Shakespeare

Diváci se mohou těšit na Pět v jednom aneb pět nejslavnějších tragédií Williama Shakespeara v jedné divadelní komedii. Všechno, co jste chtěli vědět o Shakespearovi a báli jste se zeptat! Chybět tedy nebude Romeo a Julie, Hamlet, Othello, Mackbeth ani Král Lear, vážně i nevážně.

Je obecně známým faktem, že William Shakespeare byl všestranným divadelníkem. Byl autorem divadelních her, divadelním režisérem, hercem a nakonec i spoluvlastníkem dvou londýnských divadel. A právě téma divadla a specifického divadelního života, které se pravidelně objevovalo v jeho komediích i tragédiích, se také stalo rámcovým principem této inscenace. Kabaret nahatý Shakespeare se hraje v Divadle Tramtarie od září 2015 a za dva roky má za sebou 78 repríz, na festivalu tedy oslaví svou 80. reprízu.

Režisér Jiří Trnka k inscenaci:

„Snažili jsme se jít do esence pěti nejslavnějších Shakespearovských tragedií. Kabaretní formou odlehčujeme temné příběhy plné vražd, mystiky i tragické lásky. Kombinace kabaretu včetně autorských písniček zároveň s původními slavnými výstupy a monology ze Shakespearových tragedií tvoří dohromady nesmírně živý divadelní tvar. Myslím, že se nám moderním a lehkým způsobem daří esenciálně převyprávět všech pět velkých příběhů a přidat něco málo navíc.“

Olomoucké shakespearovské léto proběhne na Parkánu Uměleckého centra (Konviktu) na Univerzitní ulici v Olomouci dne 22., 23. a 24. srpna v 19 hodin.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.