pátek 29. března 2024 Taťána

V Café Amadeus je k vidění nová fotografická výstava. Černé slzy ukazují život lidí v Bangladéši

Těžký život v exotické Bangladéši je hlavním tématem výstavy fotografií, která je po celé prázdniny k vidění v prostorách Muzea umění v Olomouci. Nese název Černé slzy, jejich autory jsou čeští fotografové Hana Connor a vítěz Czech Press Photo v kategorii portrét Filip Jandourek. Se svými snímky se zaměřili na lidi žijící a pracující v děsivých podmínkách slumů hlavního města Dháky, informuje o tom na svých stránkách www.olmuart.cz Muzeum umění.

Výstava Černé slzy do Olomouce dorazila z Lucemburska. Upozornit má především na humanitární krizi v této zemi. „Projekt vznikl z několika návštěv Bangladéše. Návštěvníci uvidí dva soubory. Tím jedním jsou nasvícené portréty, které vznikaly za soumraku. Jsou to kontrasty lidí a jejich prostředí. Potom je tam ještě dokumentární soubor popisující samotné prostředí," uvedla spoluautorka výstavy Hana Connor.

Podle fotografky je výstava o lidech pocházejících z oblasti zaplavované vlivem cyklonu a zvedající se hladinou moře. Lidé jsou tak nuceni opustit domovy a odejít do přelidněné Dháky. „Je to takový kontrast, protože vesničky jsou takovým rájem na zemi a najednou přijdou jejich obyvatelé do znečištěného města a žijí ve slumu. Pracují tady v extrémních podmínkách. Náš soubor je o lidech, kteří tam taví hliník. Celý den dýchají zplodiny, děti si vedle toho hrají. Všichni tam sní o tom, že se jednou vrátí do té své krásné, čisté vesničky, koupí si půdu, kde nebude záplavová oblast a budou tam žít," dodala spoluautorka výstavy.

Výstava zachycuje život v Bangladéši, kam denně míří na 2000 migrantů, kteří zde nuceně hledají obživu. Ve městě chybí podle fotografa Jandourka kanalizace, infrastruktura, elektřina a lidé žijí v děsivých hygienických podmínkách. „Ve městě se nedá pohybovat. Po městě jedete čtyři kilometry dvě hodiny. To byl také problém pro focení, na lokace jsme museli vyjíždět s velkým předstihem. Pěšky se tam pak pohybovat nedá vůbec. Neznají chodníky, nedodržují dopravní předpisy. Fotkami jsme se snažili ukázat momentální problémy, které tam jsou," doplnil Jandourek. Výstava Černé slzy je k vidění je v prostorách Arcidiecézního muzea v Café Amadeus. Otevřena bude do 3. září.

Autoři | Foto Muzeum Umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.