pátek 29. března 2024 Taťána

Hra o trůny: Tak už se konečně dočkáme

Dlouho očekávaná premiéra sedmé série celosvětově oblíbeného seriálu Hra o trůny je konečně za dveřmi. Dnes je na HBO naplánovaná premiéra prvního dílu již zmiňované sedmé série. Oproti předchozím šesti sériím, které měly vždy po deseti epizodách, má sedmá pouze 7 epizod, nicméně tvůrci slibují, že diváci rozhodně nebudou zklamaní.

Už poslední dvě epizody šesté série, Bitva bastardů a Vichry zimy byly přímo nabité akcí a navnadili nás na sérii nadcházející, na kterou jsme si ale museli počkat více než rok. Premiéra Bitvy bastardů se totiž uskutečnila 19. 6. 2016 a premiéra Vichrů zimy o týden později, 26. 6. 2016. Je až neuvěřitelné, jak rychle ten čas uplynul a ještě neuvěřitelnější je, že během sedmi týdnů bude opět po všem a opět budeme netrpělivě očekávat další, tentokrát již poslední sérii.

Mezi fanoušky se sice spekuluje, že by Hra o trůny mohla aspoň částečně pokračovat vznikem dalšího seriálu, takzvaného spinnoffu, o bratru Daenerys Targaryen Rhaegaru Targaryenovi, tyto spekulace ale zatím potvrzeny nebyly. 

Abychom si to čekání alespoň malinko ukrátili, pojďme trochu zabrousit do historie vzniku této celosvětové senzace.

Autorem ságy Píseň ledu a ohně je americký spisovatel sci-fi a fantasy G. R. R. Martin, který jej původně zamýšlel sepsat jako knižní trilogii. První díl ságy začat Martin zpracovávat již v roce 1991 a kniha poté vyšla o 5 let později v roce 1996 (česky v roce 2000) pod názvem Hra o trůny. Další dvě knihy s názvy Střet králů a Bouře mečů vycházely vždy po dvou letech, tedy 1998 a 2000 (česky 2001 a 2002).

Čtvrtá kniha pojmenovaná Hostina pro vrány ale vyšla až za 5 let v roce 2005 (česky 2006) a za dalších 6 let, v roce 2011 (česky 2012), vyšla zatím poslední kniha nazvaná Tanec s draky. Podle Martinova posledního vyjádření by se sága měla skládat celkem ze 7 románů. Martin ale s vydáním posledních dvou knih, které by se měly jmenovat Vichry zimy a Sen o jaru, ale rozhodně nijak nespěchá.

S nápadem zpracovat román George R. R. Martina jako seriál přišli David Benioff a D. B. Weiss v roce 2006, poté co Benioff začal číst první román Hra o trůny. Benioff zavolal Weissovi a podělil se s ním o své vzrušení z Martinovy knihy. Weiss se ihned dal do čtení a dočetl tisícistránkovou knihu během 36 hodin. Poté se oba dohodli s HBO a přesvědčili Martina, aby pomohl psát scénář k seriálové adaptaci zatím první knihy. Na seriálu začali pracovat v lednu 2007. Natáčení seriálu poté započalo 26. 7. 2010 a premiéra prvního dílu první série se uskutečnila 17. 4. 2011. 

Autoři | Foto HBO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.