sobota 20. dubna 2024 Marcela

Na Dolním náměstí započaly opravy prostor budoucího kulturního centra

V Olomouci začaly práce na rekonstrukci prostor kulturního centra, které vzniká na Dolním náměstí v domě soukromého majitele. Zázemí poskytne Divadlu na cucky, které zde získá divadelní sál a místo pro galerii nebo zkušebnu.

Tvůrcům se podařilo získat na vznik centra s přispěním města, kraje, sponzorů a dárců z celé republiky 2,1 milionu korun. Na opravu ještě chybí zhruba 300.000 korun. Centrum Dolní vám. by se mělo otevřít v polovině září, řekl Jan Žůrek, ředitel obecně prospěšné společnosti DW47, která stojí za divadlem.

„Na Dolním náměstí začala rekonstrukce prostor, stavba je povolena. Nyní se bourá strop nad budoucím jevištěm, díky kterému bude mít sál optimální dispozice pro divadlo. Chystá se také instalace nové vzduchotechniky, úprava elektroinstalace či odpadů. V plánu je také vybavení prostor a jejich rozčlenění na galerii, divadlo či zkušebnu. Pokud vše půjde, jak má, otevírat bychom mohli 18. září," uvedl Žůrek.

Vznik centra podpořili lidé v dubnu a květnu ve veřejné sbírce, do které přispělo kolem 600 lidí půl milionem korun. Díky dotaci z Olomouckého kraje, olomoucké radnice i řady sponzorů se tvůrcům projektu podařilo nashromáždit dohromady 2,1 milionu korun. Několik set tisíc přesto stále zbývá. „Plánované náklady na projekt byly 2,7 milionu korun. Protože jsme věděli, že částky nedosáhneme, část nákladů jsme snížili a ve spolupráci s firmami, které rekonstrukci vykonávají, se nám podařilo výrazně stáhnout cenu. Bylo by ale fajn, kdyby se nám 200.000 až 300.000 korun ještě povedlo získat. Stále sháníme prostředky," doplnil Žůrek.

Divadlo na cucky zatím využívá zázemí ve svém dosavadním sídle v bývalé kanovnické rezidenci ve Wurmově ulici. Podle Žůrka se stěhovat bude až poté, co se zde odehrají všechny naplánované akce, aby divadlo zcela nepřerušilo činnost. „Zrovna skončil letní divadelní tábor, chystáme tvůrčí pobyty umělců. V září chystáme rozlučkový program s Wurmovkou, několik workshopů a podobných akcí," doplnil Žůrek.

Olomoucké Divadlo na cucky existuje 14 let a začínalo v Domě armády, v roce 2013 našlo stálé sídlo ve Wurmově ulici. Nevyhovující prostory byly důvodem pro hledání nové scény, společnost DW47 ji našla v dvoupatrovém domě soukromého majitele na Dolním náměstí.

Autoři | Foto Dolní vám

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.