pátek 29. března 2024 Taťána

Vojenská hudba v září rozezní centrum Olomouce

Svižné tóny vojenské dechové hudby budou na začátku září znít historickými centry Olomouce a Kroměříže, kam se na dvoudenní přehlídku sjedou armádní dechové soubory z Česka, Slovenska, Německa či Finska.

Třiadvacátý ročník mezinárodního festivalu vojenských hudeb bude 1. a 2. září na Horním náměstí a v chrámu sv. Mořice v Olomouci a 2. a 3. září na Velkém náměstí v Kroměříži, řekl novinářům velitel Posádkového velitelství Praha Milan Virt.

"Letos uvítáme více než stočlenný orchestr z Finska, který předvede nejen svoji typickou severskou hudbu, ale i světově známé skladby. Jejich program je nevšedním spojením moderní podoby vojenských pochodů a precizního vystoupení čestné jednotky s puškami. Diváci se mohou těšit na skvělou melodiku slovenské lidové hudby i tradičního německého drilu v pochodovém tempu," uvedl Virt.

V pátek 1. září v Olomouci vystoupí Vojenský umělecký soubor Ondráš. V plánu je podvečerní chrámový koncert smyčcového orchestru finské hudby a večerní koncert Ústřední Hudby Armády ČR se sólistkou Radkou Fišarovou, kterou doprovodí houslová virtuózka Veronika Panochová a sopranistka Lucie Silkenová. Letošní novinkou bude rockové vystoupení tanečního orchestru Finnish Conscript Band.

V sobotu 2. září se diváci a návštěvníci Olomouce mohou těšit na vystoupení Ústřední hudby AČR, Vojenské hudby Olomouc, vojenské hudby Slovenska, Německa a Finska. Přehlídku v Olomouci pak završí vernisáž Nebeští jezdci z natáčení stejnojmenného filmu za účasti hlavních představitelů. Výstava bude k vidění v olomouckém armádním domě.

S jednodenním posunem vystoupí účastníci festivalu v Kroměříži. Program zahájí v sobotu 2. září na Velkém náměstí vystoupení VUS Ondráš, po kterém přijdou na řadu vojenské hudby ze Slovenska, Německa a Finska. Na neděli 3. září je naplánován průvod městem a na Velkém náměstí bude pokračovat hlavní festivalový program. Akci ukončí finále v podání všech orchestrů, kdy zazní Korunovační fanfára č. 1 Jiřího Ignáce Linka.

"Festival má v Kroměříži mnohaletou tradici a jsme rádi, že pokračuje i po odchodu armády z města. Vystoupení špičkových zahraničních i domácích vojenských souborů slibuje opět velkolepou podívanou, na kterou bych rád pozval obyvatele i návštěvníky města," uvedl místostarosta Kroměříže Pavel Motyčka.

Autoři | Foto By Michal Maňas (User:snek01) (Own work) [CC BY-SA 2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], via Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.