pátek 29. března 2024 Taťána

Na leteckém dni v Olomouci budou k vidění gripeny i malá letadla

Proudové motory nadzvukových stíhaček JAS-39 Gripen zaburácí v sobotu nad hlavami návštěvníků leteckého dne na letišti v Olomouci-Neředíně. Na programu jsou také ukázky letecké techniky, seskok parašutistů i bohatý doprovodný program, řekl dnes Pavel Konečný z tiskového oddělení radnice.

Letecký den bude na neředínském letišti zahájen v sobotu v 10:00. "Přelet stíhacích letounů JAS-39 Gripen by měl zahájit odpolední leteckou část programu. Připravený letecký program se ale může s ohledem na povětrnostní a letové podmínky měnit," uvedl Konečný.

V připraveném leteckém programu je akrobacie motorových letadel i kluzáků a také seskoky parašutistů. V dopoledním programu budou pro návštěvníky připraveny ukázky činnosti policistů a hasičů. "Návštěvníky čeká výstava modelů letadel a též ukázky modelů letadel za letu," uvedl Konečný.

Olomoucké letiště, které před rokem 1989 sloužilo jako základna vrtulníků sovětské armády, nyní dokáže obsloužit letouny, kluzáky, vrtulníky, ultralehká letadla, balony a vzducholodě. Provoz městského letiště zajišťuje Hanácký letecký klub. "Technika, kterou disponuje Hanácký letecký klub a Hanácký aeroklub, bude na leteckém dni vystavena," dodal Konečný.

Autoři | Foto letisteolomouc.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.