středa 24. dubna 2024 Jiří

KULTURNÍ PŘEHLED: Zakončení letních hudebních festivalů, šermíři i kotlíkový guláš

Tento týden proběhne v Olomouckém kraji zakončení několika letních festivalů, a tak se můžete těšit na kvalitní hudební i divadelní program. Poslední prázdninové dny budou také patřit šermu na hradě Sovinci a vaření kotlíkového guláše v Plumlově.

Sobota 26. 8.

Plumlovský kotlík

Camping Žralok, Plumlov, 9:00

Tradiční gastronomická událost – soutěž ve vaření kotlíkových gulášů – proběhne letos na Plumlově už šestým rokem. Od devíti hodin, po slavnostním zahájení, bude probíhat prezentace družstev, a poté se účastníci vrhnou na vaření a jejich um budou průběžně hodnotit porotci. Na akci nebude chybět ani hudební program, o který se postará kapela Kokeno rock.

Neděle 27. 8.

Záhada prokleté truhly

Hrad Sovinec, 9:00

O pestrý celodenní program pro děti i dospělé se na hradě Sovinci postarají skupiny historického šermu, které předvedou souboje v plné zbroji, ale také slavné šermířské příběhy. Na programu jsou také sokolnické přílety a výcvik dravých ptáků. Kromě pohádek a zábavného programu na 5. nádvoří budou každých 30 minut probíhat prohlídky hradu s průvodci v dobových kostýmech. Výjimečně je také možné navštívit podzemní chodbu a vnitřní opevnění hradu.

Pondělí 28.8.

Fascinace skutečností

Muzeum moderního umění Olomouc

Výstava se věnuje hyperrealismu a klade si otázku, jestli právě hyperrealismus může být reakcí na uměleckou manipulaci se skutečností. Tento směr má kořeny v 60 letech 20. století a je považován za revolucionáře. Jeho zaměření je spojeno s fotografií a technickým viděním.

Výstava potrvá do konce srpna, takže využijte poslední příležitost ji navštívit.

Úterý 29. 8.

Hudební léto na hradbách

Hradby u Neptuna, Přerov, 19:00

Vraťte se do padesátých let na koncertě Charlie Slavík Revue. Vystoupí jako poslední účinkující na letošním ročníku Hudebního léta na hradbách a festival tak zakončí ve stylu west-coast jump blues. Těšit se můžete na skvělou hru na foukací harmoniku, kterou umí použít napříč žánry.

Středa 30. 8.

Kino naslepo

Kino Metropol Olomouc

Pokud už nevíte, na jaký film zajít a svou sbírku DVD už znáte nazpaměť, je tato akce kina Metropol právě pro vás. Ve středu se totiž uskuteční další promítání, při kterém musíte odhodit svá očekávání, jen se posadit do sedačky a čekat, co se objeví na plátně.

Čtvrtek 31. 8.

Roman Dragoun and His Angels

Palachovo náměstí Olomouc, 20:00

Rocková hudba, kterou legendární klávesista Roman Dragoun vytváří, má blíže spíš ke klasické hudbě ať už v důmyslné a složité kompozici nebo v meditativním charakteru. Na závěrečném koncertu Olomouckých kulturních prázdnin zahraje se skupinou His Angels. Dvanáct největších hitů své kariéry hraje Roman Dragoun za doprovodu Míry Barabáše (trubka, perkuse), Filipa Benešovského (basa), Radka Kašpara (saxofon), Ondry Pomajsla (bicí) a Miloše Švece (kytara).

Pátek 1. 9.

Losinské léto: Bosé nohy v parku

Nádvoří zámku Velké Losiny, 20:30

Komedie o tom, jak důležité je procházet se bosýma nohama v parku, když chceme s tím druhým projít celým životem. Mladí novomanželé Corrie a Paul se po líbánkách vydávají na dlouhou trať manželské rutiny. Musí přežít první společnou noc v nezařízeném bytě, kde není ani postel a kam zatéká a fičí. K celkové pohodě nepřispívá ani setkání s podivínským sousedem a společný večer s konzervativní matkou Corrie. Manželství zažívá opravdový křest ohněm. V inscenaci si můžete užít herecké výkony Rudolfa Hrušínského, Veroniky Freimanové, Anny Linhartové a Radúze Máchy.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.