pátek 19. dubna 2024 Rostislav

V Olomouci odstartuje další ročník Streetart Festivalu

Do Olomouce se od čtvrtka do neděle sjedou české i evropské hvězdy graffiti a streetartu. Chystá se zde tradiční Streetart Festival, který je součástí Dnů evropského dědictví. Letošní desátý ročník doprovodí například výstava jejich děl v Galerii W7, speciální tatérský salón španělského výtvarníka, ale i velkoformátové malby ve veřejném prostoru, takzvaných murálů. Tentokrát ozdobí stěny ve Velkomoravské ulici, řekla spoluorganizátorka akce Romana Junkerová.

Na festivalu se letos představí čeští writeři tvořící ve skupině zvané BFAM Crew, které doplní letošní host celého Streetart Festivalu, výtvarník, writer a tatér Zz. Rock z Madridu. Jeho rukopis v sobě mísí prvky ovlivněné graffiti a street stylem, ale i tradičním tetováním. Španělský umělec otevře i provizorní tatérský salón v prostorách komunitního centra W7.

„Jelikož letošní rok slavíme kulaté jubileum, chtěli jsme festival obohatit o něco nového a zajímavého a tetování se jako další spektrum výtvarného projevu skvěle nabízí. Během prvních dvou festivalových dní bude mít zhruba deset zájemců možnost nechat si vytetovat kousek umění na vlastní kůži," uvedl kurátor festivalu, streetartista Tomáš Junker.

Součástí festivalu bude také výstava současného street artu a graffiti, která se uskuteční v pátek a v sobotu v olomoucké Galerii W7. „Cílem výstavy Streetart on Canvas je zachytit pomíjivost graffiti, zvěčnit jej na plátno do jednotlivých fragmentů a přesto nezničit autentičnost a syrovost, která z tohoto pouličního umění vyzařuje v ulicích měst. Jejími autory je trojice úspěšných výtvarníků a writerů. Jde o Olivera Hellera, Pausera a Zz.Rocka," doplnila Junkerová.

Umělci se během přehlídky představí o víkendu také při samotné velkoformátové malbě streetartu a graffiti, která tentokrát vznikne u protihlukového valu na Velkomoravské ulici. Součástí festivalu bude také akce s názvem open graffiti jam, která bude určena pro každého, kdo má chut malovat. Amatérským pouličním umělcům bude k dispozici stěna na Zenitu ve Velkomoravské ulici. K dispozici budou mít na místě také vše, co budou k malování potřebovat, doplnili pořadatelé na stránkách streetart-festival.cz.

Festival se v Olomouci koná již desátým rokem. Během uplynulých ročníků umělci vyzdobili obřími grafitti například panelák v areálu fakultní nemocnici či proluku v Denisově ulici u centra města, kde je zobrazen britský král Eduard VII. s takzvanou selfie tyčí.

Autoři | Foto Facebook Streetart Festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.