pátek 29. března 2024 Taťána

RECENZE: Nové To působí oproti knižní předloze plytce, klaun Pennywise ale spolehlivě vyděsí

Po sedmadvaceti letech se opět vracíme do městečka Derry, ve kterém řádí klaun Pennywise, živící se na strachu dětí. Dostál celý film skvělému traileru, který měl na serveru youtube.com rekordní sledovanost, nebo trailer ukázal maximum, co se z Kingovy předlohy dalo tentokrát vytěžit?

Do kina jsem šel s velkým očekáváním, protože:

Zaprvé, trailer byl úžasný.
Zadruhé, přečetl jsem tísíc stran knižní předlohy, a je to v mých očích jeden z nejlepších Kingových románů.
Zatřetí, klaun Pennywise je horrorová srdcovka.

Knižní předloha se vyznačovala především prolínáním dvou časových pásem – příběhů dětí a dění po sedmadvaceti letech, kdy se jako dospělí vrátí čelit znovu zlu v podobě klauna Pennywise, kterého sice jako děti porazily, ale ne nadobro. Toho se ale v nové filmové adaptaci nedočkáme – příběh mapuje jen jednu časovou osu s dětskými hrdiny. To je v mých očích kámen úrazu, protože King používal záměrně dvě časové roviny k jedné prosté věci – v první popisoval děj, zatímco ta druhá ho vysvětlovala. K lepšímu pochopení – dětští hrdinové něco zažili, ale plně to čtenář pochopil až po přečtení toho, co se jim stalo v Derry jako dospělým.

Film tak působí trochu samoúčelně – zažijete sice kvalitní lekačky, relativně dobré triky a pár scén se vám vryje do paměti, budete ale postrádat hlubší smysl celého filmu. Je jasné, že přijde ještě druhý díl, s dětmi jako dospělými, ale obávám se, že dvojka bude podobná jako jednička, až na to, že lekat se budou ve filmu dospělí hrdinové, namísto dětských.

Co však nezklamalo, je moje "zatřetí" – klaun Pennywise. Ke vší úctě k Timu Currymu, Bill Skarsgård byla sázka na jistotu, je skvělý. Nejvíce zapůsobí jeho Pennywise ve chvílích, kdy klidně promlouvá k dětem, které se snaží nalákat do svého náručí – v tu chvíli působí nejděsivěji, a právě tyto scény si nejvíc vryjete do paměti. A možná právě díky nim budete z kina odcházet spokojení, nebo dokonce nadšení.

Všimli jste si, kolikrát jsem zmínil výše číslovku 27? Právě sedmadvacítka se totiž jako nitka proplétá celým filmem a jeho zákulisím. Tak předně – Pennywise se právě jednou za sedmadvacet let probouzí ze spánku, aby se živil na strachu dětí. Pak jsou tu ale ovšem další perličky –  Bill Skarsgård, který hraje klauna Pennywise, má sedmadvacet let. Film byl natočen po sedmadvaceti letech po poslední filmové adaptaci. A sedmadvacítka hraje i na smutnou notu – v sedmadvaceti letech spáchal sebevraždu  Jonathan Brandis, který hrál v původním snímku mladého Billa.

Je tedy nové To opravdu důstojnou adaptací Kingova díla?

Ano, rozhodně. I přes mírnou plytkost děje vás rozhodně upoutá a v některých chvílích svou atmosférou zatlačí do sedačky. A perlička na závěr – z mladé, patnáctileté Sophie Lillis, hrající Beverly, bude jednou skvělá a krásná herečka. Na to si vsadím.

Olomoucká Drbna hodnotí: 75 %

 

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.