pátek 29. března 2024 Taťána

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Podzimní Flora představí nejlepší produkty ovocnářů a zelinářů a hlásí návrat ke kořenům

PR článek

Návrat ke kořenům. Tak zní hlavní motto 22. ročníku celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc (Hortikomplex). Na výstavišti ve Smetanových sadech čeká návštěvníky od 5. do 8. října vedle špičkového ovoce a zeleniny také krásně nazdobená expozice v pavilonu A, dále bohatý program se spoustou lákadel doplněný již tradičně oblíbeným festivalem gastronomie a nápojů Olima, Podzimními zahradnickými trhy, Flora koštem, projektem Rozkvetlé památky a letos i mezinárodní přehlídkou ovoce Europom.

Hlavní expozici letošní podzimní Flory bude ukrývat největší pavilon A. Tentokrát ponese motto Návrat ke kořenům a představí se zde ti nejlepší tuzemští pěstitelé z řad členů Zelinářské unie Čech a Moravy a Ovocnářské unie ČR. Chybět na letošní poslední etapě Flory nesmí ani společná expozice Českého zahrádkářského svazu, který letos slaví 60 let od svého založení. Nádherně vybarvená jablka a švestky, ale i rozmanitá kořenová zelenina, papričky, tykve, brambory a samozřejmě květiny od tuzemských zahrádkářů budou k vidění v pavilonu G. K tomu samozřejmě také vyhledávaný prodej burčáku a vín nebo bezplatné poradenství.

Europom poprvé v ČR

Český zahrádkářský svaz se však v rámci letošní podzimní Flory představí ještě v jedné roli, a to jako hlavní organizátor mezinárodní přehlídky ovoce Europom v pavilonu B. Ta se vůbec poprvé koná v České republice a prezentuje národní pěstitele, jejichž sortiment se vymyká nebo neměl dosud šanci se z jakýchkoli důvodů uplatnit v běžné nabídce velkoobchodních a maloobchodních řetězců.

Pastva pro chuťové pohárky

Festival gastronomie a nápojů Olima nabídne návštěvníkům výstaviště na galerii pavilonu A a také v pavilonech C a E osvědčené taháky v podobě Dnů moravských vín s řízenými degustacemi vedenými zkušenými odborníky-sommeliéry či soutěže cukrářů a kuchařů Olima Cup. Součástí Olimy je rovněž 14. ročník Grand Prix ovocných destilátů Flora košt, vyhlášení výsledků proběhne v sobotu ve 13 hodin.

Za nákupy i zábavou

Podzimní zahradnické trhy lákají na široký sortiment rostlin, výpěstků, semen, zahrádkářských pomůcek či hobby potřeb. Chybět nebudou ani atrakce pro děti, dále burčák, medovina, svařené víno a jiné občerstvení. Doprovodný program se bude odehrávat hned na dvou pódiích; vedle pavilonu A se představí v pátek a v sobotu pásmo Receptáře s hlavními hvězdami Jiřím Štědroněm (pátek od 13 hodin) a Jakubem Smolíkem (sobota od 13 hodin). Scéna Samba naproti palmovému skleníku bude patřit ve čtvrtek soutěži základních škol ve vyřezávání dýní. V sobotu najde na Sambě své místo zábavný den s časopisem Zahrádkář. V neděli se Samba promění na Hollywood scénu s úspěšnými účastníky talentové soutěže World Championships of Performing Arts.

Rozkvetlé kostely

V průběhu trvání poslední letošní Flory zkrášlí vybrané olomoucké pamětihodnosti květinová výzdoba v rámci akce Rozkvetlé památky. Květinová aranžmá budou k vidění od 5. do 15. října v kostelech sv. Mořice, sv. Michala, Panny Marie Sněžné, Zvěstování Panny Marie (kapucínský kostel) a také v kapli sv. Jana Sarkandra.

Na podzimní Floru se vyplatí cestovat vlakem Českých drah. I na tuto etapu výstavy se totiž lze svézt na zvýhodněnou jízdenku VLAK+ Flora. Sleva činí 50 procent na zpáteční jízdné z kterékoliv místa v ČR.

Brány podzimní Flory Olomouc budou otevřeny denně od 9 do 18 hodin, v neděli do pěti odpoledne. Plné vstupné na výstavu činí 140 Kč, v online 120 korun. Důchodci a studenti zaplatí 80 a děti od 6 do 15 let 30 korun. Za rodinné vstupné pro dvě dospělé osoby a jedno až čtyři děti dají návštěvníci 250 korun na internetu a 280 na místě.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.